Baròmetre del CEO

Aragonès guanya el debat de política general més desencisat

  • Els catalans exhibeixen el seu desinterès per la vida parlamentària i el 82,7% consideren que, a l’hemicicle, predominen «les crítiques, retrets i acusacions»

A1-126896530.JPG

A1-126896530.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès va sortir reforçat com a líder de la Generalitat del debat de política general més desencisat. Els catalans el situen com el guanyador (17%) –el seu antecessor, l’expresident Quim Torra, va registrar un 16,4%–, lluny de la puntuació que donen al líder de l’oposició i dirigent de files del PSC, Salvador Illa, que només el 4,6% el veuen vencedor. Però el triomf, per al 40,6%, va quedar vacant. L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) reflecteix que Aragonès és també el líder més ben valorat de l’hemicicle, malgrat el suspens general entre grups i l’alt grau de desinterès que genera aquest debat entre la ciutadania, un 73,1% d’apatia, la xifra més alta des del 2014.

El líder de l’Executiu català arriba a una nota de 4,84 i Illa, de 3,80. Entre aquests figuren el cupaire Carles Riera (4,17), el postconvergent Albert Batet (4,16), el republicà Josep Maria Jové (4,05) i la líder dels comuns, Jéssica Albiach (3,94). La triple dreta es queda a la cua, amb el popular Alejandro Fernández (2,50), el taronja Carlos Carrizosa (1,67) i el dirigent de l’extrema dreta Ignacio Garriga (1,50).

Notícies relacionades

A partir de 800 entrevistes telefòniques realitzades entre el 30 de setembre i el 7 d’octubre, es desprèn que els catalans valoren positivament la «moderació», el «coneixement dels problemes de Catalunya» i la «capacitat de comunicació» d’Aragonès i d’Illa. Però regna la desafecció. Un 52,8% no estaven al corrent de la celebració del debat, i la meitat dels catalans opinen que, en general, en aquest tipus de plens parlamentaris s’aborden qüestions que preocupen «poc o gens» la ciutadania.

De fet, el 73,1% admeten que hi tenen poc o gens d’interès, cosa que suposa 14,9 punts més de desinterès que el 2020, quan es van començar a registrar més xifres d’apàtics que d’atents en un registre que arriba al 2014. El grau de satisfacció es converteix en suspens amb un 4 de mitjana i un 82,7% consideren que han predominat «les crítiques, retrets i acusacions d’uns contra d’altres» davant un escàs 9,9% que opinen que han prevalgut «les propostes per solucionar els problemes del país». Un 67,1% opinen que després del debat tot continuarà igual. Entre els enquestats, predominen els votants d’ERC (18,8%), els del PSC (13,5%) i els de Junts (10,6%).