Pressupostos generals de l’Estat

Aragonès atribueix la mínima execució d’inversions a la nul·la «voluntat política» del Govern central

  • Junts s’acosta a les demandes d’ERC per als pressupostos de l’Estat

  • Els postconvergents es contradiuen sobre si cal vincular el traspàs de Rodalies als comptes

Aragonès atribueix la mínima execució d’inversions a la nul·la «voluntat política» del Govern central

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enuig del Govern i d’ERC amb el PSOE es manté, a mesura que passen les hores. Malgrat haver-se detectat algun símptoma de desglaç, els republicans consideren que l’Executiu central no actua amb tota la bona fe que seria desitjable. Així, Pere Aragonès, en la sessió de control parlamentària, no només s’ha lamentat que els índexs d’execució de les inversions previstes sigui mínima, sinó que, directament, els ha atribuït «a la falta de voluntat política», del Govern espanyol. És a dir, es pressuposta, però en veritat no es vol invertir, segons el Govern.

Els dobles pressupostos, els de la Generalitat i els de l’Estat, han sigut molt presents en la sessió d’aquest dimecres a la Cambra catalana. Excepte les preguntes dels partits de dreta, que s’han perdut en les seves tortuositats sobre seguretat –cal destacar que Alejandro Fernández (PPC) aclarís que, en matèria d’Interior, no demanava a Aragonès «que actués com Chuck Norris»–, les principals forces han enfilat la via dels comptes.

El líder de l’oposició, Salvador Illa, s’ha limitat a reclamar que es presentessin ja els de la Generalitat, vençuts ja tots els terminis. Jéssica Albiach (comuns) ha demanat el recolzament immediat al projecte de comptes de l’Estat presentat pel bipartit de la Moncloa, tenint en compte que inclou un 6% més d’inversió respecte als del 2021, facilitats per ERC al seu dia.

Canvi de Junts

I Junts es va moure entre un principi d’acostament a Aragonès, en matèria pressupostària, i la confusió. Fa 15 dies, davant les reiterades peticions postconvergents de construir un front únic a Madrid, atesa la seva inanitat, amb tot just quatre diputats, el president els va reclamar mesures concretes. Fins ara, els postconvergents anaven a màxims, creient que tota negociació era bona per reclamar, per exemple, el dret a l’autodeterminació.

Notícies relacionades

Però alguna cosa s’ha mogut i les propostes exposades pel president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, s’assemblen a la sintonia que toquen els republicans. A saber, el manteniment dels fons extraordinaris per a la Covid per a la sanitat catalana; la cogestió dels fons europeus; garanties de compliment de les inversions de l’Estat i la defensa del català al sector de l’audiovisual. Hi havia un cinquè punt, que és on es va crear la confusió postconvergent i és el traspàs de Rodalies. El vicepresident, i titular del ram, Jordi Puigneró, feia poca estona que l’havia desvinculat de la negociació pressupostària.

Però no tot va ser de color de rosa entre els socis de Govern. El president els va reclamar que tornessin a la taula de diàleg i negociació. Batet li va respondre que ho farien quan aixequés el veto als noms donats al seu dia pel seu partit, que incloïen persones que no formen part del Govern. I es va quedar allà. Aragonès va declinar la contrarèplica.