Escrivá sondeja Ciutadans per aprovar el paquet crític de la reforma de les pensions

  • Escrivá va superar el primer escull al Congrés, però abans de novembre ha d’aprovar el mecanisme d’equitat intergeneracional per complir amb Brussel·les

  • Els socis del Govern mantenen suspicàcies i per això busquen recolzaments alternatius com el de Ciutadans

Escrivá sondeja Ciutadans per aprovar el paquet crític de la reforma de les pensions

Juan Carlos Hidalgo / EFE

4
Es llegeix en minuts

La reforma de les pensions segueix el seu camí pendent del segon paquet de mesures en què es troba el «mecanisme d’equitat intergeneracional», que no agrada als socis del Govern central. El 30 de setembre, el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, va superar el primer gran escull de la tramitació parlamentària, aconseguint tombar l’esmena a la totalitat del PP. En essència, el punt clau de la llei vincula les pensions a la inflació (s’aniran incrementant cada any segons l’IPC mitjà de l’anterior). A més, Escrivá va derogar el factor de sostenibilitat impulsat pel PP de Mariano Rajoy. L’Executiu va aconseguir 194 vots per esquivar el veto dels populars, indignats amb la nova reforma, que només van obtenir el recolzament de Vox. Ciutadans s’hi va abstenir.

Però el punt calent de la nova llei és en aquest nou mecanisme d’equitat, que aixeca moltes suspicàcies entre els recolzaments habituals del Govern central, especialment en ERC. Escrivá sempre ha defensat la necessitat d’aprovar amb celeritat la reforma de les pensions a l’estar compromesa amb la Comissió Europea dins del pla de recuperació, però també va optar per dividir-la en dues fases pels riscos que contenia la segona, i arriscant-se que els problemes arribin ara. Els fons europeus estan subjectes a les reformes que els països membres s’han compromès a fer. Per això, segons ha pogut saber ‘El Periódico de España’, el ministre va sondejar Ciutadans en una trobada de fa setmanes per saber si podria comptar amb els seus vots per al segon paquet de la reforma.

Precisament al novembre, el Govern central ha d’aprovar el polèmic mecanisme d’equitat intergeneracional, que, a ulls d’alguns grups parlamentaris, és «un nou factor de sostenibilitat» que va existir amb el PP. Els republicans catalans ja van valorar al seu dia «els avanços de la revalorització de les pensions en funció de l’IPC», però van criticar amb duresa el que consideraven «altres aspectes regressius». 

El ministre Escrivá ha de lligar els recolzaments de cara al pròxim mes. No només és ERC. Per tombar l’esmena a la totalitat del PP, el Govern va comptar amb molts recolzaments que podrien desaparèixer en el segon paquet de mesures i, una vegada més, tots els vots són importants, especialment els dels socis habituals. A l’estar en dubte aquests, el Govern sovint mira a Ciutadans, apel·lant a la seva serietat i sentit d’Estat, molt especialment quan l’exigència ve de Brussel·les. 

Cs, a l’espera

Va ser el que va transmetre Escrivá al grup que lidera Inés Arrimadas en l’última reunió sobre la reforma. El partit taronja va confirmar llavors que no presentaria una esmena a la totalitat, però es va abstenir en la del PP, i evitava recolzar el Govern. I, ara, segons expliquen fonts del grup a aquest diari, segueixen a l’espera de veure com s’articula el mecanisme. El procés està en marxa des del primer debat al Congrés. Superada la primera prova, arriba el moment de les esmenes parcials.

Una de les opcions que és a sobre de la taula és fer-ho, precisament, via esmena vinculada a la primera fase de la reforma. ERC, de fet, va demanar que aquest mecanisme es tramités en ple en comptes de fer-ho en comissió per poder-hi mostrar la seva disconformitat.

Al grup taronja no veuen amb bons ulls aquesta solució, perquè entenen que una esmena evitarà els informes preceptius dels òrgans habituals. «En comptes d’escometre una reforma seriosa amb tot el que ha de contenir i debatre-la, ho ha anat trossejant per salvar els mobles», critiquen diputats del partit taronja. En tot cas, la formació d’Arrimadas estudiarà en el seu moment la posició de vot. «És difícil recolzar-lo en aquests termes», diuen.

El cert és que el mecanisme d’equitat encara no està pactat, ni encara compta amb el recolzament dels agents socials. Aquest últim element és un altre aspecte clau que alguns grups esperen conèixer pròximament. Les presses del ministeri per aprovar la segona part de la reforma no són casuals: al calendari, mirant a la Unió Europea, la data límit està clara i és el 15 de novembre.

En votacions clau

Notícies relacionades

Ciutadans va ser clau en moltes de les votacions de l’any passat i l’anterior, especialment en les que estaven vinculades estrictament amb la pandèmia. No només els estats d’alarma (en què va ser un recolzament estable per al Govern central), sinó en molts dels decrets econòmics i socials. Sobretot, quan ERC i altres grups fallaven a Sánchez. També es van asseure a parlar dels Pressupostos l’any passat i no ho van fer amb els actuals a l’entendre que el Govern havia donat preferència absoluta als independentistes. El partit taronja busca distanciar-se del PP amb una posició centrista, capaç d’entendre’s a esquerra i dreta, que últimament se li ha tornat complicada a la Cambra baixa.

Fonts de la formació no amaguen que des de fa mesos «pactar alguna cosa amb el Govern» s’està tornant «molt complicat», sobretot pels recolzaments constants dels nacionalistes bascos i independentistes catalans. Aquesta setmana, en el debat de les esmenes a la totalitat de dues lleis clau de l’Executiu, van tenir una posició variada. Van votar en contra del veto de Vox a la coneguda com allei del ‘sí és sí’, i es van abstenir en la del PP. Quant a l’esmena conjunta de les dues formacions de la dreta per tornar el projecte de llei de memòria democràtica, el grup d’Arrimadas hi va votar a favor després que el Govern es negués a recolzar la seva proposta per acabar amb els homenatges d’etarres. El diputat Guillermo Díaz va defensar la seva posició amb una intervenció que va ser aplaudida per partits rivals.