Novetat editorial

Iván Redondo va mirar de convèncer a la Casa del Rei que canviés el discurs del 3-O de 2017

  • Sánchez va demanar sense èxit a Felip VI que inclogués la paraula «diàleg» en el seu missatge

Iván Redondo va mirar de convèncer a la Casa del Rei que canviés el discurs del 3-O de 2017

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Iván Redondo no estava d’acord amb el contingut del discurs del Rei del 3 d’octubre del 2017. L’al·locució als espanyols dos dies després que el referèndum de l’1-O apugés la tensió política a Catalunya fins a nivells mai vistos continua constituint un dels moments més representatius del regnat de Felip VI. El llibre ‘Iván Redondo. La política o el arte de lo posible’ (Península), del periodista Toni Bolaño, aborda aquest moment i la seva difícil digestió per part dels principals dirigents socialistes.

Després de l’1 d’Octubre, quan la repressió policial no va impedir la celebració d’una votació a Catalunya, tant Pedro Sánchez –llavors líder de l’oposició– com Miquel Iceta –primer secretari del PSC– van estar en contacte amb la Casa Reial. «He parlat amb el Rei i li he demanat que inclogui la paraula ‘diàleg’, que en el seu discurs hauria de fer una apel·lació al diàleg. Insisteix-li un cop més», li diu Sánchez a Iceta poc abans de la intervenció televisiva de Felip VI.

Però Jaime Alfonsín, cap de la Casa del Rei, ho va descartar. «Mira, Mikel –perquè em diu com si fos basc–, no pot ser», diu Iceta que li va dir. L’explicació: el Rei creia que s’havia de comportar com un cap d’Estat que dona un missatge «a una nació ferida a la qual se li va prometre que no hi hauria un referèndum i ha vist com es votava». És a dir, que «era un missatge contra Rajoy», segons interpreta Iceta.

Un gest

El primer secretari del PSC va demanar a Alfonsín que «no tanqués totes les portes» amb Catalunya. «Li vaig dir que Catalunya seguiria i el Rei seguiria, però que calia deixar algun fil per estirar, que la història no s’acabava aquí, una frase en català, una frase que digués alguna cosa així com ‘sabrem resoldre la situació amb diàleg’, una cosa que no comprometés, que fos un gest, però no van fer res», explica Iceta.

Notícies relacionades

La qüestió és que la impossibilitat de modular el missatge de Felip VI va causar una gran incomoditat en el socialisme. Iván Redondo, mà dreta de Pedro Sánchez, es veia en aquell temps cada 20 dies amb Alfonsín, i mantenien una reunió de treball. «El discurs del 3 d’octubre, que tant pot satisfer Alfonsín, no va ser del gust d’Iván perquè té una concepció diferent. Aquest discurs deixa sense regne Elionor i, a partir d’aquí, el Rei va deixar de ser-ho a Catalunya i el País Basc. Des de Ferraz es va expressar el malestar a la Zarzuela. Es va mantenir la discreció, però es va llançar el missatge a la Casa Reial», afirma el sociòleg Jaime Miquel, que va formar part de l’equip de Redondo a la Moncloa.

Bolaño assegura que, tot i que «el PSOE sempre ha mantingut la discreció» sobre el discurs reial del 3 d’octubre, «no va agradar gens a Ferraz». Sobretot perquè els intents de Sánchez, Iceta i José Montilla d’«obrir una porta al diàleg» van caure en sac foradat. «El Rei la va tancar», assenyala l’autor del llibre.