Al Parlament

Els partits del pacte antiVox ofereixen dues comissions irrellevants als ultres

  • El PSC, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem activen aquesta via per evitar l’incompliment del reglament de la Cambra catalana

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament

Presentación del nuevo Govern de Cataluña ante el pleno del Parlament / David Zorrakino (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem han acordat aquest dimecres que cediran la presidència de dues comissions irrellevants del Parlament a l’extrema dreta per esquivar un incompliment del reglament que pugui portar conseqüències judicials. Els cinc partits van firmar un pacte per aïllar Vox de la vida parlamentària però han xocat amb la normativa, per la qual cosa han ideat aquesta maniobra per evitar saltar-se-la, que fixa que el repartiment de les presidències de les comissions ha de ser «proporcional» entre els grups.

En concret, posaran en marxa una comissió sobre «textos refosos» i una altra sobre «l’aplicació del principi de subsidiarietat i proporcionalitat», dues comissions que recull el reglament del Parlament, però que en les últimes legislatures no s’havien activat.

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries afirmen que, malgrat fer servir aquesta fórmula, no vol dir que votin a favor de les candidatures ultres a presidir-les. «Ens permet complir la legalitat i evitar processos judicials», apunten altres fonts, que inquireixen que els cedeixen dues comissions «absolutament irrellevants i purament tècniques».

Aquest moviment implica el desbloqueig d’altres comissions; les d’estudi sobre l’Ebre, salut mental, escola inclusiva, racisme institucional i model policial, i les de seguiment sobre infància i joventut.