Crisi de l’Afganistan

Arriben més refugiats afganesos a Torrejón

Són 80 evacuats, els primers d’una tanda de 230 que s’anirà completant amb successius vols des del Pakistan

Arriben més refugiats afganesos a Torrejón

M Defensa

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un grup del contingent rescatat de 230 col·laboradors afganesos de les missions espanyoles i les seves famílies ha arribat aquest dilluns a la base aèria madrilenya de Torrejón, aterrant sense novetat i sent rebut pels ministres d’Inclusió, José Luis Escrivá, Exteriors, José Manuel Albares, i Defensa, Margarita Robles.

El passatge, format per 80 persones, ha sortit d’Islamabad (Pakistan) amb un avió de l’Exèrcit de l’Aire després de les negociacions que, amb l’ajuda d’aquest país, ha portat a terme el Ministeri d’Exteriors amb els talibans en el poder a l’Afganistan.

El grup estava format en la seva totalitat per famílies, amb una nombrosa presència de dones i nens. La primera família a tocar terra a Madrid, ha explicat la ministra Robles, estava formada per descendents d’un matrimoni que va arribar en el rescat de l’agost passat. S’havien quedat atrapats entre la multitud de l’aeroport Hamid Karzai de Kabul sense haver pogut agafar els primers avions que va contractar Espanya.

El rescat d’aquest segon contingent «és una demostració que Espanya és un país seriós, compromès, que no deixa ningú enrere», ha comentat la ministra després de rebre els refugiats a peu de pista. La titular de Defensa ha volgut «posar en relleu la tasca humanitària dels diplomàtics i les Forces Armades.

Aquest dimarts té prevista l’arribada a Madrid un altre avió amb un grup similiar en nombre de refugiats. El ministre d’Exteriors ha volgut agrair al Govern del Pakistan la seva ajuda. «Sense ells no hauria sigut possible». Albares s’ha congratulat d’aquest «èxit de país», i que hi torni a haver «dies d’esperança» per a qui es va arriscar col·laborant amb Espanya durant les missions militars i diplomàtiques desplegades a l’Afganistan els últims 20 anys.

Notícies relacionades

Per la seva banda, i també a peu de pista, el ministre Escrivá ha confirmat que comença el procés d’integració a Espanya de les famílies nouvingudes. «Millorarem el coneixement de les seves capacitats personals i professionals perquè la seva integració sigui més fàcil». En aquest sentit, Inclusió està treballant amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Tres ajuntaments, Valladolid, Fabero (El Bierzo, Lleó) i Marchimalo (Guadalajara), han ofert aquest dilluns vivendes per als refugiats.

Els 230 nous rescatats s’afegeixen als 2.206, entre espanyols i afganesos, que van ser evacuats en la primera fase de l’operació portada a terme per Espanya a l’agost.