En el debat de política general

El Parlament estudia expedientar Vox per vincular immigració i delinqüència

  • Cinc grups parlamentaris s’uneixen per reclamar un informe a la Comissió de l’Estatut dels Diputats i dilucidar si el dirigent de l’extrema dreta ha de ser sancionat pels seus al·legats

El Parlament estudia expedientar Vox per vincular immigració i delinqüència
1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts la petició registrada per cinc grups parlamentaris per demanar un informe a la Comissió de l’Estatut dels Diputats per les declaracions de l’extrema dreta a l’hemicicle durant el debat de política general de la setmana passada. El líder de Vox, Ignacio Garriga, va vincular la immigració amb la delinqüència, per la qual cosa els partits que van firmar el pacte per aïllar els ultres reclamen que s’estudiï una possible amonestació o sanció.

ERC, el PSC, Junts, En Comú Podem i la CUP es remeten al codi de conducta per analitzar si «les expressions i afirmacions, vinculant delinqüència amb immigració, fent identificació expressa de la nacionalitat d’aquells que eren presumptes responsables amb la seva nacionalitat i, per tant, pel seu origen» infringeix la normativa del Parlament.

L’article 7.2 del codi de conducta fixa que els parlamentaris «han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb altres diputats i amb els ciutadans, i una actitud escrupolosa i exemplar d’acord amb el principi d’igualtat sense discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra», una cosa que xoca amb els al·legats ultres que van pronunciar el 29 de setembre.

Notícies relacionades

En cas que la Comissió de l’Estatut dels Diputats reconegui la infracció, la Mesa pot establir sancions. L’article 27 estableix el règim sancionador i distingeix entre infraccions lleus (una amonestació pública o una multa de 600 a 12.000 euros) i greus (que pot arribar a la suspensió temporal del diputat fins que «resolgui la situació d’incompliment», si així ho acorda el ple).

El portaveu de l’extrema dreta, Joan Garriga, ha dit que el seu grup «defensa la veritat» i s’ha reafirmat en les declaracions del seu company de files.

Temes:

Parlament Vox