Automobile Barcelona

Felip VI torna a Barcelona amb la taula de diàleg en marxa i l’absència d’Aragonès

És la quarta visita a la capital catalana des de juny i en dues ja va coincidir amb el president

Felip VI torna a Barcelona amb la taula de diàleg en marxa i l’absència d’Aragonès
2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dijous el rei Felip VI viatja a Barcelona en la que serà la seva quarta visita a la capital catalana aquest any i en la qual no està previst que es vegi amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui sí que va coincidir en ocasions anteriors.

El motiu d’aquest viatge és assistir a la inauguració del Saló Internacional de l’Automòbil, en què també serà present el president del Govern, Pedro Sánchez, però a la qual acudirà en representació de la Generalitat el conseller de Treball, Roger Torrent.

Aragonès, que ja va coincidir amb el monarca al juny en la reunió anual del Cercle d’Economia i en el World Mobile Congress (WMC), la setmana passada va avançar que no podria acudir a causa que serà en el Debat de Política General en el Parlament. No obstant, va prometre que hi hauria representació de la Generalitat ja que aquesta vol ser present en tots els actes importants a Catalunya.

El context en què es produeix aquesta nova visita de Felip VI ha canviat molt des que al març va acompanyar Sánchez en la visita a la planta de Seat a Martorell. Des d’aleshores, a la conformació d’un nou Govern amb Aragonès al capdavant van seguir els indults als presos del procés el 22 de juny i l’inici de la taula de diàleg entre Govern i Generalitat el 15 de setembre passat.

No hi ha boicot al monarca

També en el pla de la relació del Govern català amb la Corona hi ha hagut canvis. Així, Aragonés va posar fi al boicot al monarca iniciat amb Quim Torra el juny del 2018. Llavors, el president es va comprometre que cap membre del Govern aniria a actes convocats per la Casa Reial ni la Generalitat convidaria el monarca a cap acte a Catalunya.

El president de la Generalitat no només va assistir a l’acte del Cercle d’Empresaris en què estava el Rei el 16 de juny sinó que es va veure forçat a haver-lo de saludar, tot i que no el va rebre a la seva arribada. El 27 de juny tots dos van tornar a coincidir, aquesta vegada també en presència de Sánchez i amb els indults ja consumats, en el sopar previ al WMC, en què tots tres van compartir taula.

Notícies relacionades

Felip, juntament amb la Reina i la Princesa d’Astúries, va tornar a Barcelona l’1 de juliol per a l’entrega dels premis Princesa de Girona, única ocasió des del ‘desglaç’ per part de la Generalitat en què el Govern no va enviar representants.

El desplaçament del Rei es produeix, a més, una setmana després que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont fos detingut a Sardenya en virtut de l’euroordre dictada en contra seu. L’ara eurodiputat ha sigut posat en llibertat però haurà de comparèixer davant la Cort d’Apel·lacions de Sàsser (Sardenya) dilluns que ve, la qual ha de decidir sobre la seva extradició Espanya.