D’Asadedh

L’Audiència Nacional reobre la querella per genocidi contra Ghali

  • Considera que el jutge Pedraz l’hauria d’haver tramitat com a sumari, que només pot ser arxivat per la Sala Penal

  • Es tracta d’un procediment independent al seguit a Saragossa per la forma en què el líder del Front Polisario va entrar a Espanya

L’Audiència Nacional reobre la querella per genocidi contra Ghali

SERGIO PÉREZ / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha revocat aquest dimecres l’arxivament de la querella presentada per l’Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (Asadedh) contra el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, per genocidi, ja que el jutge Santiago Pedraz havia d’haver-ho tramitat com a sumari i no com a procediment abreujat pels delictes que se li atribuïen.

En aquest procediment, en el qual Ghali va haver de declarar per videoconferència des de l’hospital de Logronyo en el qual va estar ingressat, se li imputen pels querellants els delictes de genocidi en concurs amb delictes d’assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions, que «es troben castigats amb penes, que superen el límit objectiu del procediment abreujat». En els sumaris el jutge d’instrucció no pot arxivar-lo, sinó que ha d’acabar-lo i remetre’l a la Sala Penal perquè ho faci aquesta. D’aquí la decisió de revocar el sobreseïment lliure que va acordar Pedraz el 29 de juliol passat.

«Tot això sense necessitat d’analitzar si els fets podrien constituir el delicte de genocidi regulat en l’article 607 del Codi Penal actual o assenyalant l’existència de contradiccions o insuficiència de detalls en els relats dels testimonis», aclareixen. La Sala Penal recorda que el jutge Pedraz ha d’establir el procediment adequat per a aquests delictes perquè, posteriorment, «amb llibertat de criteri, es dictin les decisions oportunes respecte a la conclusió del sumari amb o sense processament de Brahim Ghali».

Entrada a Espanya

Notícies relacionades

El procediment de l’Audiència Nacional, que Pedraz pot elevar a la Sala perquè procedeixi al seu arxivament de nou, és totalment independent del seguit en un jutjat de Saragossa per l’entrada de Ghali a Espanya, en el qual el jutge Rafael Lasala ha imputat l’exministra d’Exteriors Arancha González Laya, la declaració de la qual va ser considerada «crucial» en la causa per l’acció popular que va exercir Antonio Urdiales.

La declaració de González Laya, que se celebrarà el pròxim dilluns, es va acordar després que el seu cap de Gabinet, Camilo Villarino, ho fes com a testimoni i assenyalés que li havia dit que «s’havia pres la decisió» de permetre-li l’entrada a Espanya. Després d’escoltar-lo, el magistrat també va decidir prendre declaració a la cap de Gabinet de la llavors vice presidenta primera del Govern, Carmen Calvo.