Acords del Consell Executiu

La Generalitat impulsa una llei audiovisual catalana en ple pols amb la Moncloa

  • El projecte vol fixar quotes de català i aranès per a les plataformes de ‘streaming’

La Generalitat impulsa una llei audiovisual catalana en ple pols amb la Moncloa
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que l’Executiu català ha iniciat els tràmits per a l’aprovació d’una llei catalana sobre el sector audiovisual. Una llei que fixarà criteris d’ús del català i l’aranès en l’àmbit audiovisual català i que arriba en ple conflicte polític entre la Generalitat i el Govern del PSOE i Unides Podem pel projecte inicial de l’Executiu espanyol d’una llei audiovisual que no incloïa referències a la reserva de quotes obligatòries de producció en les llengües cooficials de l’Estat, és a dir, en català, eusquera i gallec.

Segons ha explicat Plaja, el Govern avui fa un «primer pas» de cara a «establir percentatges mínims d’ús del català i l’aranès en els mitjans de comunicació», de tal manera que la presència d’aquestes llengües estigui «garantida».

La portaveu ha eludit valorar si aquesta iniciativa del Govern deixa en paper mullat el pas fet per Junts per Catalunya al Congrés quan va registrar una proposta similar per establir una normativa audiovisual afavoridora de l’ús del català en l’àmbit audiovisual.

Negociacions en marxa

Notícies relacionades

«S’està negociant [amb el Govern central, en relació amb el projecte estatal] perquè el català no sigui una llengua maltractada. Esperem que quan es doni a conèixer l’esborrany definitiu [de la norma estatal] no envaeixi competències» de la Generalitat, ha explicat la portaveu.

Cas Puigdemont

D’altra banda, el Govern ha reiterat avui les crítiques a l’«Estat» per la detenció i posterior posada en llibertat de l’expresident Carles Puigdemont a Sardenya aquest cap de setmana. «L’Estat ha mentit al Tribunal Europeu i ha incomplert de nou el dret de la UE. La credibilitat del sistema judicial espanyol ja estava tocada» i després d’aquest cas «es demostra que és un sistema totalment anacrònic que busca venjança», ha descrit Plaja evitant referències controvertides a la vigència de la taula de diàleg i a la posició d’ERC i del president Pere Aragonès i la de JxCat sobre aquest tema.