El tauler català

Aragonès continua defensant el diàleg i evita culpar el Govern central de l’arrest de Puigdemont

  • El president sí que en responsabilitza el poder judicial, que creu que actua per fer fracassar les negociacions Estat-Generalitat

Aragonès continua defensant el diàleg i evita culpar el Govern central de l’arrest de Puigdemont

EUROPA PRESS / LORENA SOPÊNA

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dilluns que no li consta que el Govern de Pedro Sánchez sigui responsable de la detenció de l’expresident Carles Puigdemont a Sardenya (Itàlia) i ha defensat la necessitat de «mantenir el rumb» de la taula de diàleg.

«Jo no entraré a especular si n’estava al corrent o no. A mi no em consta», ha afirmat en una entrevista de La 2 i Ràdio 4 recollida per Europa Press, al ser preguntat per si creu que el Govern té alguna responsabilitat en la detenció de Puigdemont.

Aragonès sí que n’ha responsabilitzat la cúpula judicial de l’Estat, que creu que actua per fer fracassar el diàleg, per això diu que s’ha demostrat que l’amnistia és necessària per solucionar el conflicte: «Veiem que l’aparell judicial de l’Estat espanyol manté la via repressiva i el Govern espanyol no pot fer veure que no té a veure amb ell». En aquest sentit, ha considerat que el «joc» de l’euroordre és «un nou despropòsit de la cúpula judicial de l’Estat espanyol».

En la mateixa entrevista i en al·lusió al cas Puigdemont, el president ha remarcat que un procés de negociació «pot veure’s afectat per moltes coses, però la clau és mantenir el rumb». Ha advertit que «les inèrcies per abandonar la taula de diàleg seran molt grans», i ha demanat al Govern de Sánchez que avanci els seus compromisos i que faci «més passos» per acabar amb la «repressió» contra l’independentisme.

Notícies relacionades

S’ha referit també a la polèmica amb el seu soci de govern, JxCat, sobre la composició de la taula de diàleg, i ha reiterat que en la negociació només han de participar membres dels governs. «No és una negociació entre partits, és una negociació entre països», ha defensat. Ha expressat la seva confiança que els consellers de Junts acabaran participant en la taula. «Veuran la importància de participar-hi», ha augurat.

Sobre la taula, ERC té també la negociació dels pressupostos de l’Estat. Aragonès ha demanat a Junts que «no faci política a curt termini» amb aquest tema. El president prefereix sumar esforços amb el seu soci de govern per negociar els comptes generals, però ha advertit: «Si això ha de ser un instrument per desgastar l’independentista del costat, no comencem».