Compareixença amb tot el Govern

Aragonès adverteix que la detenció de Puigdemont «no ajuda» al diàleg

  • El president admet contactes amb el Govern central, en què ha reivindicat l’amnistia i l’autodeterminació

  • Evita donar per trencada la incipient negociació amb l’Executiu i eludeix culpar Sánchez de la situació de l’expresident

Aragonès adverteix que la detenció de Puigdemont «no ajuda» al diàleg

Eilsenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una breu i mesurada compareixença, flanquejat per tots els membres del Govern a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, el president, Pere Aragonès, ha exhibit contundència en defensa de la llibertat de Carles Puigdemont i ha acusat l’Estat d’enganyar la justícia europea, però ha eludit acusar explícitament el Govern, més enllà d’assumir que el que ha passat «no ajuda» a la marxa de la taula de diàleg.

«Aquests fets no ajuden gens el procés de resolució del conflicte, no contribueixen a generar les condicions que afavoreixen la confiança entre les parts», ha advertit Aragonès, que ha reconegut que ha mantingut contactes amb el Govern central per aquest assumpte. Uns contactes en què, assegura, ha reivindicat de nou l’amnistia i l’autodeterminació. «El primer pas és que s’acabi amb la repressió, és per això que exigim la retirada de les ordres de detenció contra el president Puigdemont i el conjunt de persones represaliades», ha afegit el cap del Govern.

Reivindicació del diàleg

Aragonès no ha donat per trencat el diàleg, però ha exigit acabar amb la «persecució política i la repressió», mentre ha acusat l’Estat d’haver «enganyat el tribunal europeu» i d’haver vulnerat el dret comunitari. «La credibilitat del sistema judicial espanyol ja estava tocada, però amb les discrepàncies sobre les euroordres es demostra que és un sistema anacrònic que buscava venjança».

Notícies relacionades

Preguntat sobre si la retirada de les euroordres és una condició sine qua non per al manteniment de la taula de diàleg, Aragonès ha evitat donar res per definitiu: «No entrarem a especular sobre el futur, avui l’important és la reclamació de la posada immediata en llibertat del president, sempre ens podem trobar obstacles, ens hem de conjurar per superar-los, la nostra determinació cap a l’amnistia i l’autodeterminació és total».

Imatge d’unitat

Aragonès ha comparegut amb tot el Consell Executiu malgrat que, abans de la reunió conjunta, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró –que aquest matí ha fet declaracions molt dures contra la viabilitat de la taula de diàleg– ha reunit per separat les conselleres i els consellers de Junts per Catalunya.