El jutge que investiga el ‘cas Ghali’ estudia la imputació de Carmen Calvo

  • El magistrat vol esperar la declaració de l’extitular d’Exteriors, Arancha González Laya, i altres alts càrrecs

El jutge que investiga el ‘cas Ghali’ estudia la imputació de Carmen Calvo

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts

L’exvicepresidenta primera del Govern d’Espanya, Carmen Calvo, no serà imputada en el cas Ghali, de moment. Tot i que una de les acusacions populars va sol·licitar que fos citada com a investigada, el magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Saragossa encarregat de l’assumpte ha rebutjat aquest divendres la sol·licitud. No obstant, condiciona el seu futur judicial a la declaració que haurà de realitzar com a imputada l’exministra d’Exteriors, Arancha González Layaaixí com a la que haurà de realitzar la mà dreta de Calvo en la Vicepresidència i actual directora general de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, María Isabel Valldecabres, i la directora de gabinet del ministre de l’Interior, Susana Crisóstomo. Aquestes estan citades en qualitat de testimoni el pròxim 18 d’octubre.

Abans, ho farà González Laya. El jutge Rafael Lasala la cita per al pròxim 4 d’octubre, dia en què també haurà de testificar l’exsecretari general tècnic del Ministeri d’Exteriors, José María Muriel. Tots dos hauran de donar explicacions de la suposada entrada irregular del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en territori espanyol, el 18 d’abril passat, a través de la base aèria de Saragossa.

Tots aquests moviments es produeixen després que el saragossà Camilo Villarino, ex cap de gabinet d’Afers Exteriors, reconegués davant el jutge que tres dies abans de l’arribada de Brahim Gali, l’ex cap de gabinet de la vicepresidenta, María Isabel Valldecabres, li havia comentat la possibilitat de la seva entrada a Espanya. Ell fins aquell moment no en sabia res, si bé posteriorment va ser, segons la seva declaració, la mateixa González-Laya qui li va confessar, dos dies abans de l’arribada de Ghali, que havia rebut des d’Algèria una petició per atendre’l mèdicament perquè estava greument malalt de Covid-19. Va afegir que «no estava sola en aquesta decisió».

Requeriment a la Policia Nacional

En la mateixa interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ARAGÓN emet un ofici a la Brigada d’Informació de la Prefectura Superior de Policia d’Aragó i al Ministeri d’Afers Estrangers perquè en el termini de cinc dies emetin un informe sobre «si per qualsevol dels estats membres de l’espai Schengen hi havia inserides descripcions a efectes de detenció o de mera localització a fi de comparèixer davant una autoritat judicial o ser notificada de qualsevol actuació penal de la persona filiada com a Brahim Ghali, si bé pogués figurar com Brahim Ghali Moustafa o Gali Sidi-Mohamed Abdelyelil».

Notícies relacionades

La denúncia que ha comportat aquest procediment judicial va ser interposada per l’advocat Antonio Urdiales, que va demanar al jutjat que indagués sobre la participació dels funcionaris de fronteres de la base aèria de Saragossa i del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació, que «van autoritzar l’entrada de persones proveïdes amb documentació falsa, sent coneixedors que Ghali tenia incoades sengles causes penals per greu delictes de genocidi i tortures davant el Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, faltant a l’obligació de posar aquests fets en coneixement de l’autoritat judicial de Saragossa i permetent el trasllat del denunciat i acompanyants a una altra província».

Va afirmar aquest lletrat que hi ha dues hipòtesis: o bé Ghali va accedir al territori nacional amb passaport autèntic o bé amb un de fals. En el primer cas es tractaria d’un delicte de prevaricació i encobriment, mentre que l’altre se circumscriuria en el marc del delicte de prevaricació «perquè hi hauria un concert entre el denunciat i les autoritats espanyoles».