Centenars de persones

La detenció de Puigdemont agita el carrer i eleva l’ofensiva de Junts i la CUP contra la taula de diàleg

  • Els postconvergents despleguen els seus consellers en la concentració convocada per l’ANC, mentre que els republicans opten per un perfil baix

Puigdemont

Puigdemont / ELISENDA PONS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La detenció de l’expresident Carles Puigdemont a Sardenya (Itàlia) ha desencadenat una nova jornada de protestes als carrers de Barcelona per demanar-ne la llibertat immediata i qüestionar el diàleg entre governs. Convocats per l’ANC, centenars de persones s’han congregat aquest divendres a l’encreuament entre l’avinguda Diagonal i el carrer Aribau, als voltants del consolat italià, entre un fort desplegament policial que ha impedit que els manifestants s’acostessin a l’immoble.

El president Pere Aragonès ha suspès la seva agenda i es manté al Palau de la Generalitat, on ha citat el Consell Executiu, mentre que Junts i la CUP han enarborat la seva esmena a l’estratègia negociadora d’Esquerra. Alguns dels manifestants han arribat a exigir la dimissió de l’Executiu si no s’avança cap a la independència.

Els postconvergents han desplegat els seus consellers en la protesta, mentre que els republicans han optat per un perfil baix. El vicepresident, Jordi Puigneró, ha liderat la comitiva de la seva part de l’Executiu amb els titulars Jaume Giró, Gemma Geis, Lourdes Ciuró i Josep Maria Argimon. ERC, en canvi, ha elegit la vicepresidenta de la Mesa, Alba Vergés, la diputada Jenn Díaz, la senadora Sara Bailac i dos càrrecs més del partit per representar les sigles, i han sigut esbroncats per alguns manifestants.

«El temps ens dona la raó»

«Érem escèptics amb la taula de diàleg i el temps ens dona la raó», ha etzibat Puigneró. Un argument a què ha donat continuïtat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, insistint que «no es pot garantir un diàleg donant empara a la persecució i a la vulneració de drets». Un retret que se suma al xoc que es va generar després que Aragonès donés un cop sobre la taula i deixés els postconvergents fora de la cita amb el Govern per proposar una delegació amb dos indultats i una senadora, que reduïa el rang institucional a la trobada.

Notícies relacionades

Els anticapitalistes, amb Dolors Sabater i Carles Riera al capdavant, han sentenciat que el Govern «avala la repressió» i que Catalunya «viu en un Estat d’excepció continu». «L’Estat no té intenció de resoldre políticament el conflicte», han conclòs.

ERC, per la seva banda, s’ha limitat a defensar l’amnistia i l’autodeterminació com la via per encarrilar la solució al conflicte, i Vergés ha instat l’Executiu a prendre nota del clamor independentista.