Reaccions polítiques

Aragonès expressa la seva «més enèrgica condemna» per la detenció de Puigdemont

  • Què pot passar ara judicialment amb Puigdemont

Aragonès expressa la seva «més enèrgica condemna» per la detenció de Puigdemont
4
Es llegeix en minuts

Els independentistes han reaccionat amb indignació a la detenció de l’expresident Carles Puigdemont a Cerdenya, on havia acudit a un acte amb el síndic de l’Alguer, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

El president de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, ha mostrat el seu recolzament a Carles Puigdemont davant la detenció i ha rebutjat les mesures repressives contra l’independentisme. «Davant la persecució i repressió judicial, la més enèrgica condemna. S’ha de frenar. L’amnistia és l’únic camí. L’autodeterminació, l’única solució. «Al teu costat, president Puigdemont».

Diversos membres del seu partit i fidels a la seva causa li han expressat la seva solidaritat.

Puigdemont està «tranquil»

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha afirmat que Puigdemont està «tranquil» i ha expressat el seu convenciment que no serà extradit i que la justícia italiana l’alliberarà. En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, ha deixat clar que Puigdemont està detingut i no retingut, i ha criticat que «la justícia espanyola ha enganyat al TJUE i, al contrari del que s’havia establert, ha mantingut activades les euroordres que no haurien d’estar actives».

Sànchez també ha manifestat la seva preocupació davant la detenció de Puigdemont però ha destacat que s’ha activat tot el recolzament cap a l’expresident perquè les autoritats polítiques europees i italianes «siguin consistents que s’estan vulnerant els drets d’un eurodiputat» i que no pot ser extradit.

Torra: això és «caça major»

 L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha considerat que la detenció del seu antecessor en el càrrec és conseqüència de la «caça major» que practica l’Estat, i ha demanat als catalans estar en alerta màxima davant la possibilitat que sigui extradit, en les seves paraules. «Estem convençuts que és la clàssica jugada espanyola. Estem parlant de Puigdemont, és una caça major amb una euroordre que estava caducada», ha afirmat en declaracions a TV3 recollides per Europa Press, on ha manifestat la seva confiança en què es reprodueixi el que va passar a Alemanya, quan se’l va posar en llibertat després de ser rebutjada la seva ordre d’extradició.

«Incomprensible»

El president d’Unides Podem i comuns al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha apuntat a les xarxes socials a la possible il·legalitat de l’actuació policial contra Puigdemont. «La detenció de Carles Puigdemont és incomprensible. Es basa en una ordre de detenció judicial suspesa pel TJUE. A mi em sembla que això és una detenció il·legal».

En la mateixa línia s’ha manifestat l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye. El president Puigdemont ha sigut detingut a la seva arribada a Sardenya on acudia com a eurodiputat; aquesta detenció és en funció de l’euroordre de 14 d’octubre del 2019 que, per imperatiu legal –segons estableix l’Estatut del TJUE, es troba suspesa. «Espanya va informar el Tribunal General, i així es recull en la resolució del 30 de juliol passat, que cap país executaria una ordre d’aquestes característiques; en la mateixa resolució el Vicepresident del TGUE va indicar que, en cas de ser necessari, se sol·licités una nova mesura cautelaríssima», apunta.

 El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha donat el seu recolzament també a Puigdemont. «Mai caminaràs sol, et volem lliure», ha assenyalat a Twitter. Igual com va fer Pere Aragonès, ha manifestat que sempre serà al seu costat.

Per la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha afirmat amb motiu de la detenció de l’expresident català Carles Puigdemont que «Espanya enganya el tribunal de Luxemburg» i que no hi ha acord possible «amb qui se salta les normes més bàsiques».

L’ANC, principal força de mobilització popular de l’espai independentista, ha llançat un tuit en el qual diu que «Espanya enganya el Tribunal de Luxemburg i ordena detenir el president Puigdemont amb l’euroordre suspesa. No n’hi ha

El comunicat

Notícies relacionades

 L’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat que aquest divendres passarà a disposició dels jutges de la Cort d’Apel·lació de Sasser (Sardenya), que és competent per decidir sobre la seva posada en llibertat o la seva possible extradició. En un comunicat, especifiquen que Puigdemont s’ha desplaçat la tarda d’aquest dijous fins a l’Alguer, procedent de Brussel·les (Bèlgica), per assistir a l’aplec internacional de l’Adifolk i per reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l’Alguer.

També concreten que la policia fronterera italiana ha detingut Puigdemont quan ha arribat a l’aeroport de l’Alguer.