DECISIÓ JUDICIAL

L’Audiència de Barcelona avala la investigació del negoci del gas de la trama del procés

  • El tribunal afirma que en el negoci hi podria haver participat l’entorn de Puigdemont i que podria constituir «una pantalla de finançament il·legal»

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia / ZIPI (CAS_AGENCIAS)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha avalat que el jutge Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh de presumpta corrupció i finançament del procés, investigui l’operació de venda de gas liquat entre una empresa xinesa i una altra de russa i que podria amagar, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, un negoci que podria constituir «una pantalla de finançament il·legal».

Aquest negoci figura en les converses que van mantenir el 2020 el cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Maria Alay i l’empresari rus establert a Catalunya Aleksnadr Dmitrenko, revelades per EL PERIÓDICO, a qui el Govern espanyol ha negat la nacionalitat per haver col·laborat amb els serveis d’intel·ligència de Rússia, acusació que ell nega. El tribunal ha desestimat el recurs presentat pel fiscal anticorrupció Fernando Maldonado i rebutja anul·lar i arxivar aquesta part de la causa.

El jutge Aguirre havia ordenat a la Guàrdia Civil que investigués aquesta operació i, en concret, si l’empresa russa té filial a Espanya i si els diners que es van desemborsar pel pagament de garantia, uns 295.000 euros, van arribar al nostre país. El magistrat també va acordar que es rastregés la «forma de vida» de Dmitrenko, el mitjancer, des de residència fins a treballs i ingressos. Segons aquesta resolució judicial, hi ha «indicis» que aquesta operació pogués ocultar «algun tipus d’operació irregular» o «el finançament il·legal d’un partit polític», com va passar al seu dia amb la Lliga del Nord a Itàlia.

Sospites sobre Alay i Dmitrenko

La Secció 21 de l’Audiència de Barcelona ressenya en la interlocutòria que desestima el recurs del fiscal que aquestes diligències d’investigació «no són innecessàries, inútils ni pertinents», perquè l’objectiu és indagar sobre els presumptes delictes de malversació i tràfic d’influències, a més «del possible finançament d’un partit polític». Rebutja, a més, que sigui prospectiva, com la va qualificar el fiscal Maldonado en el seu recurs, a l’existir la sospita de la participació d’Alay i Dmitrenko en els esmentats delictes. El tribunal destaca que la resolució per la qual el jutge Aguirre va ordenar a la Guàrdia Civil les investigacions «no falta precisament de motivació» i està «raonada» sobre les dades remeses al jutjat per l’institut armat.

Notícies relacionades

La interlocutòria remarca que Alay percep un sou amb origen en fons públics com a cap de l’oficina de Puigdemont, però «les seves activitats sobrepassen aquesta funció», com «es dedueix clarament de l’anàlisi» del seu telèfon i de la «revelació de conductes alienes». L’Audiència afirma que no pot descartar-se la participació de persones pròximes de l’entorn de l’expresident en l’operació de gas liquat, al comentar Alay a Dmitrenko que el seu treball amb el tema energètic rus és «estratègic» i haver-se «congratulat tots dos» del bon final del negoci i d’haver nomenat l’empresari rus ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona, «amb la col·laboració» del que era el seu president, Joan Canadell, ara diputat de Junts. Aquesta resolució també fa menció a la concreció de cites en què presumptament participaria Jordi Puigneró, en l’actualitat vicepresident de l’Executiu de Pere Aragonès.

L’Audiència incideix que no només l’operació de compravenda de gas liquat és «similar» a l’efectuada per Rússia en favor d’una empresa vinculada a Mateo Salvini que va servir «per finançar» el seu partit, la Lliga del Nord, sinó que tant Alay com Dmitrenko «no tenen antecedents en el negoci del petroli» o gas liquat. Per tant, la investigació és «necessària, útil i pertinent» per indagar sobre una «operació sospitosa» per constituir «possiblement una pantalla de finançament il·legal».