Informe davant el Tribunal de Comptes

L’Advocacia de l’Estat evita pronunciar-se sobre els avals del Govern

  • L’advocada general fa seu el dictamen de l’agost en el qual el seu subordinat va proposar eludir marcar un criteri

  • L’informe sol·licitat a finals de juliol no s’ha presentat fins aquest mateix dimarts davant el Tribunal de Comptes

L’Advocacia de l’Estat evita pronunciar-se sobre els avals del Govern
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

En el seu informe definitiu, l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, ha optat per fer seu el criteri que li va plantejar a l’agost l’advocat de l’Estat del Tribunal de Comptes, Rafael García Monteys, i refusa pronunciar-se finalment sobre la legalitat dels avals de l’Institut Català de Finances (ICF), amb els quals els 34 ex alts càrrecs de la Generalitat van cobrir les fiances que els va imposar el Tribunal de Comptes per la possible responsabilitat comptable en què van poder incórrer per l’acció exterior del Govern, segons van informar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.

Malgrat que la delegada instructora, Esperanza García Moreno, va sol·licitar amb urgència a l’Advocacia de l’Estat la seva opinió per poder prosseguir amb la instrucció a finals del mes de juliol passat, l’advocada general s’ha pres el seu temps per respondre i no ha presentat el dictamen fins ara davant l’òrgan fiscalitzador.

En qualsevol cas, de poca ajuda li serà a la delegada instructora, perquè declara que pronunciar-se pot provocar un «conflicte d’interessos» i es corre el «risc de nul·litat» del procediment, a l’actuar com a part i com a òrgan consultiu. Sí que assenyala que l’enjudiciament dels actes davant el Tribunal de Comptes s’ha de realitzar conforme al Decret llei 15/2021, de 6 de juliol, de creació del Fons Complementari de Risc de la Generalitat de Catalunya, ja que és una norma amb rang de llei que, recorda, ni ha sigut declarada inconstitucional ni ha sigut suspesa cautelarment en la seva eficàcia.

Malgrat el contingut de l’informe els Serveis Jurídics de l’Estat havien anunciat la seva intenció d’apartar-se de l’acusació a l’acabar el període d’instrucció i entendre que no és l’Estat el perjudicat, sinó la mateixa Generalitat, per la qual cosa havien de ser els serveis catalans els qui es defensessin amb els seus propis serveis jurídics com a administració afectada del mal causat. Que avali el perjudicat és el principal motiu pel qual la delegada instructora va obtenir l’opinió de l’Advocacia de l’Estat.

Predisposició del tribunal

Al seu informe, segons Justícia, l’Advocacia de l’Estat considera que la consulta a una de les parts pot suggerir la predisposició del tribunal a seguir els criteris que marca aquesta part, tot i que la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes li atribueixi una funció consultiva. Per això renuncia a fer-ho.

Notícies relacionades

Explica que les actuacions prèvies en les quals es va requerir l’informe tenen per finalitat preparar l’activitat d’enjudiciament que correspon al Tribunal de Comptes. En aquestes, tot i que tinguin naturalesa administrativa i no jurisdiccional, s’han d’observar els principis d’imparcialitat i objectivitat, així com també els principis de contradicció i igualtat entre les parts que necessàriament han de respectar-se en els procediments i actuacions administratives.

Per això considera que no pot pronunciar-se, perquè també es veurien afectats els principis de contradicció i igualtat, al requerir l’informe a una sola de les parts personades sense audiència de les altres, afegeix l’informe.