Més de 1.000 dia de bloqueig

Brussel·les manté la pressió per renovar el CGPJ però no posa terminis

  • El comissari de Justícia rep representants de les quatre principals associacions de jutges

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha tornat a colar-se a l’agenda de la Comissió Europea. Representants de quatre associacions de jutges –Jutgesses i Jutges per a la Democràcia d’una banda i de l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitòria i el Fòrum Judicial Independent d’altra banda– han demanat ajuda aquest dilluns al comissari de justícia, Didier Reynders, que ha tornat a urgir als partits polítics espanyols que trobin una solució al més aviat possible, tot i que ni posa terminis ni es pronuncia sobre si la renovació ha d’esperar la reforma del sistema d’elecció dels jutges.

«Totes dues són molt importants –la renovació del CGPJ i la reforma del sistema de renovació–, però no vull dir quin va ser primer entre l’ou o la gallina. Per a nosaltres és molt important que hi hagi una nova composició del CGPJ, que és una reforma important. Però també és molt important sortir de la situació actual amb un consell interí, tot i que l’acord polític serà una discussió nacional a Espanya», ha dit Reynders sense posar terminis, però admetent que «tardarà temps» i destacant la importància que quatre associacions de jutges, amb algunes divergències però un enfocament comú, hagin acudit a la Comissió Europea a explicar que volen un CGPJ efectiu i un compromís real dels partits polítics.

Bons senyals

«Estic molt content de veure un possible acord de les principals associacions de jutges sobre el camí que cal seguir. És un senyal important. Hi ha moltes coses per fer però és molt important mostrar que és possible aconseguir un acord sobre diferents elements», ha celebrat. El liberal belga, que continuarà pressionant el govern i l’oposició, ha transmès tres missatges als representants de les associacions espanyoles de jutges. En primer lloc, la preocupació de Brussel·les per la falta de renovació de diversos òrgans, inclòs el CGPJ. En segon, la importància que l’òrgan dels jutges compleixi els estàndards del Consell d’Europa i, en tercer, la pròxima discussió a escala europea, sota presidència eslovena de la UE, sobre els mecanismes de nomenaments de jutges i cambres disciplinàries dels jutges. 

«És anormal tenir un consell del poder judicial interí i per això demanem que trobin un acord per majoria qualificada», ha insistit remarcant que «no tenim una preocupació real sobre la independència del sistema judicial a Espanya», però sí per la desconfiança que la falta de renovació pot generar entre els ciutadans. «El problema és per l’aparença que això dona als ciutadans, quan hi ha un CGPJ interí i falta la capacitat de nomenar-ne nous membres», ha recordat.

El comissari ha fet aquestes declaracions després de reunir-se al seu despatx a Brussel·les amb el viceportaveu de Jutgesses i jutges per a la Democràcia, Fernando de la Fuente, al matí, i amb els representants de l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitòria i el Fòrum Judicial Independent a la tarda. De la Fuente, el primer que va demanar la cita, li ha traslladat la situació «insostenible» en la qual es troba el CGPJ –igual com altres òrgans constitucionals com el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes o el Defensor del Poble– i la necessitat de renovar-lo de manera immediata, en qüestió de «dues o tres setmanes», sense esperar a renovar el sistema.

«És absolutament imprescindible procedir renovar-lo. No pot ser l’excusa el fet de voler canviar el sistema d’elecció dels vocals judicials per no renovar el CGPJ perquè el primer i fonamental que hem de fer com a Estat de dret, i sobretot els jutges, és reclamar el compliment de la legalitat vigent. I la legalitat vigent exigeix la renovació dels vocals conforme al sistema actual», ha insistit.

Un sistema plural

Notícies relacionades

Tot i que Jutgesses i Jutges per a la Democràcia reconeixen que el sistema és «millorable» i és necessari buscar-ne un en què estiguin representades «totes les sensibilitats», consideren que s’ha de fer de forma assossegada i tranquil·la. «Iniciar ara una reforma del sistema comportaria probablement, si es vol fer bé, de l’ordre d’any i mig o dos anys del Consell en funcions, una cosa que és absolutament inassumible», ha avisat de la Fuente, que també ha explicat que no té sentit «provocar una paràlisi durant més temps per causa o interès partidista».

Per a les altres tres associacions que han traslladat la seva postura a Reynders, la renovació del CGPJ i la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial perquè els vocals de procedència judicial siguin elegits pels mateixos jutges «són dues qüestions que van indissolublement unides» i «no es pot pensar en l’una sense l’altra. La renovació és necessària, però la reforma és imprescindible. Per tant és necessari un compromís real, seriós i irrevocable en el sentit que exigeixen les recomanacions de la UE», ha dit Manuel Almenar, de l’Associació Professional de la Magistratura. Les quatre associacions han emès un comunicat conjunt en el qual recorden que malgrat les seves discrepàncies comparteixen la necessitat d’aconseguir dos objectius: renovar el CGPJ i reformar el sistema d’elecció dels vocals.