En un comunicat

Totes les associacions de jutges es revolten contra la seva instrumentalització pel PP

  • Jutges per a la Democràcia, de tendència progressista, s’uneix a la reclamació de la resta de col·lectius per exigir el canvi del sistema de renovació del CGPJ

dibujo

dibujo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

No és habitual que les associacions de jutges, cada una amb la seva pròpia sensibilitat, formin un bloc únic, però el retard de gairebé tres anys en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i una entrevista en la qual el conseller de Justícia de Madrid, Enrique López, en el qual s’atribuïa el recolzament «de la majoria de la carrera judicial», ho ha aconseguit. Les quatre associacions judicials, inclosa Jutges per a la Democràcia (JpD), han firmat un comunicat conjunt «davant les declaracions de responsables polítics en les quals s’utilitza el debat polític existent entorn de la renovació del Consell amb finalitats exclusivament partidistes».

En aquest, l’Associació Professional de la Magistratura (APM), l’associació Francisco de Vitoria (FV), Jutges per a la Democràcia i Fòrum Judicial Independent (FJI), es mostren «d’acord que és necessari reformar el sistema d’elecció dels vocals judicials del CGPJ, perquè siguin elegits pels jutges segons un sistema democràtic que asseguri la representació de totes les categories i sensibilitats existents dins de la carrera judicial».

Associacions i partits

Totes menys FpD són fermes partidàries que siguin els magistrats que elegeixen els vocals d’extracció judicial i no ho facin les Cambres com passa des de la reforma del 1985, tot i que no és ara la primera vegada que es mostra a favor que siguin els jutges com proposen les altres associacions. La seva reticència té una fàcil explicació: la de tendència progressista és la tercera associació en nombre d’afiliats, però amb el sistema actual aconsegueix una representació més gran en els alts càrrecs judicials, ja que els seus candidats solen aconseguir el suport dels vocals nomenats a proposta del PSOE de la mateixa manera que passa amb els de l’APM i el PP. Aquesta distribució té un clar perjudicat que és la Francisco de Vitoria, que ideològicament es troba situada entre totes dues.

El comunicat afegeix que totes les associacions judicials estan «d’acord que l’estat d’interinitat en què es troba actualment el CGPJ, des de fa ja tres anys, constitueix una greu anomalia institucional que ha de ser corregida», però discrepen en quan és convenient «procedir a la reforma del sistema d’elecció dels vocals judicials del CGPJ», si «amb caràcter immediat o més endavant».

Notícies relacionades

L’APM, FV i FJI volen que s’emprengui ja la reforma i que els futurs vocals s’elegeixin pels mateixos jutges ja, malgrat que ells suposaria un retard en la renovació, tot i que la negociació estigués feta, ja que la tramitació parlamentària té els seus temps. Això per no parlar que els candidats que es van presentar a l’òrgan de govern dels jutges poden haver canviat d’interès en aquell temps i seria convenient començar el procediment des del principi.

Jutges per a la Democràcia, que tradicionalment ha defensat l’elecció dels vocals d’extracció judicial per les Corts, com passa amb els juristes, perquè l’òrgan de Govern dels jutges reflecteixi la sensibilitat de la societat espanyola plasmades a les urnes, vol que es canviï el sistema, però una vegada que s’ha procedit a la renovació.