Procés judicial

El jutge investiga les gestions de l’entorn de Puigdemont en la concessió d’una subvenció

  • Directius de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes van demanar al cap de l’oficina de l’expresident que intercedís

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia

Josel Lluis Alay llega a la Audiencia / ZIPI (CAS_AGENCIAS)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh de presumpta corrupció i finançament del procés, està investigant la participació de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, en la gestió de la concessió suposadament irregular d’una subvenció pública de la Generalitat a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, el 2020. Aquesta entitat està des de fa mesos en el punt de mira del magistrat per altres ajudes percebudes en anys anteriors i per, presumptament, participar en el finançament de Waterloo, on hi ha el quarter general de l’exmandatari català. Alay ha declinat fer comentaris sobre aquesta investigació.

Una part de l’informe de la Guàrdia Civil que analitzava els missatges del telèfon mòbil d’Alay ha sigut secret fins fa poc. Ara, el togat l’ha aixecat i EL PERIÓDICO ha tingut accés a les converses. Una és la mantinguda l’agost de l’any passat pel cap de l’oficina de Puigdemont amb Sergi Blázquez, advocat i tresorer de la Plataforma Pro Seleccions, en què aquest li demana que intercedeixi, per encàrrec del president de l’entitat, per agilitar la concessió d’una subvenció de la Generalitat.

Alay arriba a dir-li que havia parlat amb «G» (els investigadors creuen que es tracta de Gerard Figueras, llavors secretari general de l’Esport), i que aquest li ha assegurat: «Farà el que et va dir, però que el plec d’al·legacions sigui sòlid. Li he assegurat que ho serà».

Aquesta negociació va començar el 25 d’agost del 2020, quan Blázquez va escriure a Alay: «Un altre tema a comentar-te de part del Xavier [Vinyals, excònsol honorari de Letònia, president de la plataforma i detingut l’octubre del 2020] i per encàrrec seu, és el tema de la subvenció de la plataforma que sembla encallat. A veure si pots fer una gestió en l’àmit del president o la consellera per desencallar el tema. Intervenció el té retingut sense donar cap explicació». L’endemà, Alay contesta: «Respecte al finançament ho comentaré avui, però m’imagino que el Gerard [Figueras, detingut el novembre del 2019] també ha de fer pressió. Aquest mateix interventor és el que hi ha en el cas que porta la Fiscalia de Barcelona en contra meva per l’oficina del president Puigdemont».

«Notícies concretes»

Notícies relacionades

Al cap d’uns dies, Alay es torna a dirigir a Blázquez i li indica que ha trucat a Figueras: «Ha estat molt clar i, per tant, si pot actuarà». Al cap de pocs minuts, afegeix: «Notícies concretes. Ho accelera molt i no veu problemes per a la d’aquest any». El 19 de setembre, el tresorer de la plataforma confirma que s’ha reunit amb el secretari general de l’Esport, a la qual cosa Alay li respon: «Parlat amb G». Posteriorment, l’octubre del mateix any, Blázquez li torna a demanar a Alay: «Ens aniria molt bé si pots fer gestió i agilitar el tema al màxim. Ens hi juguem molt».

La Guàrdia Civil ha localitzat una altra conversa que pot posar en un compromís un mosso. Alay li va demanar a un agent que comprovés si es mantenia efectiva cap requisitòria judicial contra ell, a la qual cosa afegeix: «M’aniria bé una captura de pantalla». «Això és una llosa que tinc a sobre per viatjar», li comenta el dirigent del procés. Al telèfon s’ha trobat la captura de pantalla que diu: «La persona no té requeriments pendents».