Blinda el Consell Executiu

Junts redueix la taula de diàleg a una trobada entre partits

  • Els postconvergents acusen el president de representar Esquerra i no el Govern, després de quedar fora de la delegació catalana

A1-119581345.jpg

A1-119581345.jpg / ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Junts manté el seu pols amb el president Pere Aragonès i no té intenció de tornar a asseure’s a la taula de diàleg si aquest no accepta la seva proposta per tancar la comitiva catalana. Ara bé, les seves primeres espases s’esforcen a separar aquest assumpte de la continuïtat del Govern, i asseguren que no el veuen perillar.

El vicepresident del partit, Jordi Turull, va descartar a TV-3 que Junts es plantegi deixar de formar part del Consell Executiu i va vaticinar que «el Govern té futur fins que el Tribunal Suprem se’n cansi». Així mateix, va criticar el president del Govern central que pactés no posar terminis al diàleg perquè «la repressió va amb molta pressa», va dir. Per la seva banda, la portaveu del partit, Elsa Artadi, va minimitzar a La 2 el rang institucional de la trobada perquè allà s’hi va asseure «la minoria de l’independentisme», en una trobada en la qual va dir que Aragonès va representar ERC i no el Govern. Tant ERC com el PSC van demanar a Junts que s’assegui a la taula en les pròximes cites. 

La CUP va diagnosticar que el Govern en surt «reforçat» i l’independentisme, «debilitat». «La trobada d’ahir només va servir perquè Junts i ERC es tiressin la taula pel cap», va opinar la diputada Eulàlia Reguant a la SER i va allunyar, encara més, la possibilitat de recolzar els comptes de la Generalitat per al 2022 perquè, segons el seu parer, no s’està complint el pacte per a la investidura d’Aragonès.

Sense presses

Per la seva banda, el cap de l’oposició i líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va replicar a la SER que «un diàleg sense terminis no vol dir lent», sinó que és una manera d’explicitar que els participants acudeixen a la negociació amb una «actitud constructiva i d’escolta».

En la mateixa direcció, la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va defensar avançar en l’autogovern sense referèndum ni amnistia, sinó dins de la Constitució i l’Estatut. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va dir que hi ha sintonia malgrat la distància i que «comença una cosa nova».

Precisament, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, va insistir que les posicions estan «allunyades» i, en declaracions a RNE, va afirmar que seria «ingenu» pensar que es donen les condicions per arribar a pactes que requereixin de «grans consensos», per la qual cosa va ser cautelós i va demanar avançar a poc a poc en el desglaç des del que els uneix, «esquivant» el que els separa. 

Notícies relacionades

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va opinar que «el procés sobiranista s’està acabant» i que ara s’està iniciant una nova etapa per buscar solucions a un conflicte que només es pot produir a través del «diàleg», va asseverar a la SER.

Contra les «pretensions»

A Catalunya Ràdio, el diputat Nacho Martín Blanco va exigir a Sánchez que no «normalitzi» les pretensions de l’independentisme, perquè «són absolutament contràries a l’ordenament democràtic», mentre que, a la mateixa emissora, el president del PPC, Alejandro Fernández, va assegurar que la reunió de la taula de diàleg celebrada ahir va acabar «com el rosari de l’aurora» perquè «no es donaven les condicions perquè sortís bé». Fernández va apuntar que el Govern va acudir «trencat» a la reunió, amb referència a l’absència de Junts, i el Govern central hi va anar «amb posicions radicalment diferents» entre els dos partits que el formen.