Crisi al Govern

Junts es debat entre tensar més la corda o tornar a la taula de diàleg

  • Aragonès cita a Palau Puigneró per reclamar-li lleialtat i instar-lo a designar consellers per a la taula

  • Fonts del partit de Puigdemont apunten una solució salomònica quan amaini la tensió

Elsa Artadi

Elsa Artadi / RG7_EXTERNAS

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya es debat entre alimentar el conflicte amb el president, Pere Aragonès, i ERC a compte de la taula de diàleg amb el Govern, o mirar de reconduir la crisi i tornar a participar del principal objectiu polític del Govern en aquesta legislatura. Per a això últim, confien en un pacte amb Esquerra quan es refredi l’actual tensió. En una mateixa jornada, aquest dijous, el vicepresident Jordi Puigneró transmetia a Aragonès (que l’ha citat a capítol a Palau) la voluntat d’aïllar l’Executiu del soroll, al mateix temps que la portaveu del partit, Elsa Artadi, carregava durament contra els resultats de la reunió de la taula de diàleg de dimecres.

Sectors del partit de Puigdemont s’inclinen per tornar a la taula de diàleg, malgrat no creure en absolut en les opcions d’èxit d’aquesta via. Fonts de la formació esperen que Aragonès estengui ponts els pròxims dies o setmanes per arribar a una solució salomònica, ja que l’actual batalla interna genera un gran desconcert a les bases independentistes. Retreuen al president una certa «sobreactuació» contra els noms que va proposar aquest dimarts Junts per formar part de la taula. Aquest punt de trobada no és fàcil, admeten, però el mateix cap del Govern, a RAC-1, va suggerir una passarel·la per mirar d’incorporar els noms de JxCat a altres àmbits del procés de diàleg.

Però al si de Junts conviuen diferents mirades respecte a la crisi. Al Govern hi ha una aposta clara per continuar remant a favor de la gestió en aquesta legislatura. És a dir, evitar el precipici d’una crisi definitiva o una eventual sortida del Consell Executiu. I al partit, la portaveu Artadi –que va decidir al seu dia no formar part del Govern– manté un to encara bel·ligerant.

«Aragonès representava ERC»

En una entrevista a TVE, afirmava aquest dijous que a la cita de Palau només hi era present «la minoria de l’independentisme», que Aragonès «representava ERC» i no el Govern, i que, respecte a reunions anteriors, la gestió d’ERC és «millorable» ,perquè es va «pitjor que el cranc», cap enrere, perquè no hi ha hagut ni acords ni metodologia, a diferència de la reunió de Pedralbes del desembre del 2018. Així doncs, Artadi ha enaltit les anteriors reunions, quan des de Junts no s’ha fet res més que considerar-les estèrils.

Escoltant Artadi sembla que la voluntat de JxCat sigui la de continuar tensant la corda. Això sí, en cap cas tenen intenció d’arribar fins al final i sortir del Govern. Una cosa que no seria forassenyada si es recorda que la divergència afecta una aposta estratègica del Govern independentista. El to de Jordi Turull a TV-3 ha sigut diferent: ha apel·lat per enèsima ocasió a la unitat independentista.

Aragonès reclama lleialtat

Notícies relacionades

Mentrestant, el president manté el seu gest d’autoritat. Aquest dijous ha citat el vicepresident Puigneró a Palau per reclamar-li «lleialtat» i instar-lo perquè Junts designi els consellers que han de formar part de la taula de diàleg. En aquesta reunió, segons fonts de Presidència, Aragonès ha demanat a Puigneró que actuï amb diligència perquè JxCat sabia des de feia setmanes que els integrants de l’equip negociador català havien de ser membres del Consell Executiu.

Junts celebra aquest dissabte el primer consell nacional del partit, màxim òrgan entre congressos. Una cita que setmanes enrere es preveia clau per debatre la posició sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, però que, ateses les circumstàncies, estarà monopolitzada per la crisi amb ERC en aquest inici de legislatura. No falten els qui critiquen l’actitud d’Aragonès en aquest conflicte intern, però les veus temperades també reclamen reconduir la situació i poder emprendre el rumb de l’acabada d’inaugurar legislatura, amb cites clau com els pressupostos, el pla de Govern, la gestió de la pandèmia i les relacions bilaterals amb el Govern.