Al Congrés

Sánchez a ERC, sobre el Prat: «Torneu a l’acord del 2 d’agost i continuem»

Sánchez a ERC, sobre el Prat: «Torneu a l’acord del 2 d’agost i continuem»

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Torneu a l’acord del 2 d’agost i continuem» Pedro Sánchez ha demanat al portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que retornin als termes que es van acordar en la Comissió Bilateral per a l’ampliació del Prat si volen que la inversió de 1.700 milions d’euros continuï. El president del Govern central ha rebutjat les acusacions que diuen que el pla per a l’aeroport és «antiecològic» i ha defensat que seria bo per a Barcelona.

Sánchez ha assegurat que es tracta d’«una gran inversió, necessària per a Catalunya», que permetria convertir l’aeroport del Prat en un ‘hub’ internacional. En la sessió de control al Govern al Congrés, el cap de l’Executiu ha apuntat que la proposta d’Aena compliria amb «totes les directives europees» en matèria mediambiental, davant els retrets de Rufián, i li ha insistit a tornar a l’acord al qual es va arribar a l’agost per reactivar el projecte, paralitzat per la falta de suport del Govern català.

En els últims dies, l’Executiu ha insistit en diverses ocasions que si la Generalitat ratifica el pacte que es va firmar a l’agost es podria reactivar l’ampliació. Tanmateix, el temps per reprendre aquest acord és limitat. Abans que acabi el setembre, el Consell de Ministres ha d’aprovar el Document de Regulació Aeroportuària (DORA) 2022-2026 que, segons la llei que el regula, ha de ser quinquennal. Malgrat que la norma també recull que si el Gabinet no dona llum verda a un nou pla, es podrà prorrogar el pla anterior durant un any, el Govern central ja ha eliminat aquesta possibilitat.

«La culpa»

Notícies relacionades

El diputat republicà català ha assenyalat que l’ampliació del Prat tenia el rebuig d’Europa, de la meitat del Govern de coalició –amb referència a Unides Podem i Yolanda Díaz–, de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de totes les organitzacions ecologistes per ser un «pla antiecològic».

«¿Qui té la culpa que no es faci aquest pla?», ha preguntat Rufián a Sánchez abans de respondre’s a si mateix amb ironia: «Ho han endevinat, els catalans. En concret, ERC». A continuació, ha explicat que s’han oposat a l’ampliació a causa de l’afectació mediambiental de les obres. «Simplement fem el que fa Europa, perquè som polítics. No som contractistes», ha sentenciat.