El laberint català

El Parlament Europeu demana investigar els contactes de l’entorn de Puigdemont amb Rússia

  • Junts recolza que l’expresident, el cap de la seva oficina i el seu advocat compareguin al Parlament per aclarir els suposats vincles amb espies russos

El Parlament Europeu demana investigar els contactes de l’entorn de Puigdemont amb Rússia

REUTERS / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament Europeu demanarà una investigació en profunditat dels suposats contactes entre l’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els serveis d’intel·ligència de Rússia. EL PERIÓDICO va revelar a principis de setembre que el jutge investigava els possibles vincles entre el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i el seu advocat, Gonzalo Boye, amb Alexander Dmitrenko, a qui el Govern li va negar la nacionalitat espanyola perquè l’acusava de ser un espia rus.

Dies després, ‘The New York Times’ va assegurar que l’entorn de l’expresident va contactar amb funcionaris russos, exagents d’intel·ligència i el net d’un espia de la KGB a la recerca del suport de Rússia al procés independentista.

La petició de l’Eurocambra queda plasmada en una esmena plantejada pel grup socialdemòcrata a una moció que ha obtingut 462 vots a favor, 113 en contra i 95 abstencions. L’esmena insisteix que «les recents revelacions sobre contactes estrets i regulars entre funcionaris russos, inclosos membres del servei de seguretat, i representants d’un grup de secessionistes catalans a Espanya requereixen una investigació en profunditat».

Possible nova ingerència

El reportatge del rotatiu nord-americà no aclaria quin tipus d’ajuda o suport hauria donat el Kremlin a l’independentisme, però apuntava que després dels viatges d’Alay a Moscou, que van tenir lloc el 2019, va sorgir la plataforma Tsunami Democràtic.

Notícies relacionades

«Això podria resultar ser un altre exemple d’ingerència russa en els estats membres i dels constants intents de Rússia d’explotar qualsevol assumpte que pugui promoure la desestabilització interna de la UE», assenyala l’esmena aprovada.

En paral·lel, el grup de JxCat al Parlament de Catalunya ha anunciat que votarà a favor de les compareixences de Puigdemont, Alay i Boye, sol·licitades per Ciutadans, perquè aclareixin la seva relació «amb els serveis secrets russos».