El PSOE, el PP i Vox rebutgen que el Congrés investigui els diners públics per a la família reial

La Taula de la Cambra, seguint el criteri dels lletrats, frena la nova petició dels aliats del Govern

1
Es llegeix en minuts

El PSOE, el PP i Vox han tornat a unir els seus vots a la Mesa del Congrés per frenar la tramitació de l’última iniciativa impulsada per partits aliats del Govern per investigar assumptes relacionats amb la família reial i que, en aquesta ocasió, reclamaven aclarir l’import total de diners públics que destinen a sufragar activitats tant públiques com privades dels seus membres.

Segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, la iniciativa ha rebut només el recolzament d’Unides Podem, mentre que els altres tres partits amb presència a l’òrgan de govern de la Cambra, seguint el criteri fixat pels serveis jurídics, han votat contra la seva tramitació.

En concret, ERC, EH Bildu, Junts, el PDeCat, la CUP, BNG, Compromís i Més País sol·licitaven crear una comissió per investigar totes les despeses imputables a les arques públiques derivades de totes les activitats tant públiques com privades dels membres de la família reial.

Notícies relacionades

Els grups eximien expressament d’aquesta investigació la partida pressupostària que anualment s’assigna al cap de l’Estat i de la qual Felip VI disposa com jutja oportú. Ho feien en previsió que els lletrats esgrimissin l’article 65 de la Constitució, que faculta el cap de l’Estat per disposar lliurement d’aquests diners per al manteniment de la seva família i casa.

Tot i així, en la seva nota, els serveis jurídics tornen a emparar-se amb aquest article per suggerir la conveniència de no tramitar la iniciativa. També al·ludeixen a l’article 56,3, que estableix que la persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat, per rebutjar la pretensió d’aquests grups.