Efectes del canvi a l’Afganistan

Espanya busca en el Pakistan maneres d’evacuar més afganesos

  • Albares arriba a Islamabad en la que és la primera visita d’un ministre d’Exteriors espanyol en 70 anys de relacions

  • Oferirà un «missatge de confiança» perquè Islamabad permeti als afectats travessar la seva frontera amb l’Afganistan

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha arribat a Islamabad, la capital del Pakistan, per mantenir contactes amb el Govern d’aquest país veí de l’Afganistan i buscar fórmules per poder evacuar més col·laboradors afganesos que no van poder ser repatriats des de Kabul en les operacions internacionals d’evacuació. És la primera visita d’un ministre d’Exteriors espanyol al Pakistan després de 70 anys de relacions diplomàtiques.

En un viatge no anunciat prèviament per Exteriors, Albares té per objectiu «demostrar a la pràctica i sobre el terreny els esforços per aconseguir l’objectiu de no deixar ningú enrere», segons fonts d’aquest departament.

Durant la jornada, Albares es reunirà amb el primer ministre pakistanès, Imran Khansu, amb el titular d’Exteriors, Shah Mahmood Qureshí, i amb el cap d’Estat Major de la Defensa. Amb tots ells abordarà com «obrir noves vies de col·laboració» per a l’evacuació dels afganesos que han col·laborat amb Espanya i que segueixen a l’Afganistan.

Travessar la frontera, via preferent

Albares oferirà a les autoritats pakistaneses «un missatge de confiança» perquè els col·laboradors que creuin la frontera siguin atesos «al més aviat possible» per l’Ambaixada d’Espanya a Islamabad a fi de reduir la pressió migratòria sobre el Pakistan, afegeixen les fonts. El Pakistan, que té més de 2.600 quilòmetres de frontera amb l’Afganistan, és la via terrestre preferent perquè puguin sortir més afganesos.

Des que els talibans van aconseguir el poder, les autoritats pakistaneses han intensificat el control de la seva frontera per evitar l’arribada de més refugiats, tret dels que disposin de visat.

Notícies relacionades

Islamabad té bona relació amb els talibans des de l’ocupació nord-americana de l’Afganistan a finals del 2001, per la qual cosa es considera un actor clau en la interlocució amb els islamistes radicals. Els Estats Units també l’han acusat de recolzar amb armes els insurgents per recuperar el control de l’Afganistan, tot i que el Pakistan ho ha negat.

El viatge de Albares té lloc dues setmanes després que Espanya completés l’evacuació de 2.206 persones entre espanyols i, sobretot, afganesos des de l’aeroport de Kabul en la seva fugida dels talibans després d’aconseguir el control del país.