Crisi a l’Afganistan

Els talibans prohibeixen les protestes de dones

  • Les autoritats han tallat internet a la gran majoria del territori afganès, i en la jornada anterior van detenir i van apallissar diversos periodistes locals

  • Uns 200 estrangers que quedaven al país són evacuats aquest dijous en el primer vol de rescat des de la retirada del 31 d’agost

Els talibans prohibeixen les protestes de dones

EFE

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els talibans han decidit posar fi a les protestes diàries que des de fa una setmana protagonitzen cada dia dones afganeses a Kabul i en altres grans ciutats. Aquest dijous, segons ha dit el nou ministre de l’Interior, Sirajuddin Haqqani, totes les manifestacions queden prohibides, tret que es demani una autorització prèvia i aquesta sigui aprovada per les autoritats.

A més, els talibans han tallat durant unes hores el senyal d’internet en la majoria del país —en províncies regionals fa setmanes que va ser tallat—, a més de diversos barris de Kabul. La intenció és clara: evitar que més protestes puguin ser organitzades. 

Fins aquest dimecres, aquestes manifestacions havien sigut permeses d’una forma indirecta. Els talibans bloquejaven el pas a les dones i alguns homes que clamaven contra els nous governants del país, al cap d’uns minuts, dispersaven els manifestants disparant a l’aire i llançant amenaces. Però res més. 

No obstant, aquest dimecres la situació va ser diferent: els talibans van detenir diversos periodistes afganesos, que van estar en custòdia tota la tarda posterior —als reporters internacionals no se’ls va fer res—. A la nit, els periodistes afganesos van ser alliberats. Dos d’ells van mostrar les ferides sofertes durant la seva detenció. Una altra vegada, el missatge estava clar.

Malgrat la prohibició, un petit grup d’una desena de dones ha intentat protestar en el centre de la capital, però han sigut dispersades amb trets a l’aire.

Fa una setmana, el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, va demanar a les dones que protestaven als carrers que deixessin de fer-ho, perquè l’Afganistan encara no tenia govern i les seves queixes no anirien enlloc. Mujahid va dir llavors que una vegada es formés l’executiu les seves peticions serien escoltades.

Dimarts passat, no obstant, el mateix portaveu va anunciar el nou govern de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan, copat per la vella guàrdia talibana, la mateixa que va governar el país centreasiàtic de 1996 a 2001. De moment, el nou Govern no escolta, perquè tan sols dos dies després de l’anunci les protestes han deixat d’estar permeses.

Però aquesta no ha sigut l’única limitació als drets de les afganeses anunciada en les últimes hores. Després que els talibans separessin dones i homes a les aules universitàries, aquest dijous les professores que han arribat a treballar en les facultats han sigut enviades a casa. En el nou emirat talibà, els únics professors seran homes.

«Avui, el Govern de l’Afganistan està liderat per gent que mai ha estat en instituts o universitats. L’educació és irrellevant mentre se sigui piu, cosa que fa que un es converteixi en respectable», va dir aquest dimecres el nou ministre d’educació talibà.

Evacuacions a l’aeroport

Notícies relacionades

Evacuacions a l’aeroportMentrestant, per primera vegada des que van finalitzar les evacuacions dels Estats Units i l’OTAN a l’aeroport de Kabul, aquest dijous s’espera que 200 persones —estrangers, sobretot nord-americans, que no van poder ser evacuats a l’agost— siguin tretes amb avió de l’Afganistan. Els talibans han permès aquesta evacuació, que s’ha portat a terme a través d’un vol comercial.

Aquesta última setmana, els talibans han pogut reobrir l’aeroport de Kabul, que ha estat vivint un frenesí d’avions estrangers enviant ajuda humanitària diàriament. Els avions que arriben a Kabul són aeronaus pakistaneses, qatarianes i dels Emirats Àrabs Units (EAU): tots, entre ells, han entrat en una competició per dirimir qui serà el principal soci internacional dels talibans. El Pakistan, que fa dues dècades que recolza el grup —tots els líders talibans van estudiar en madrasses islàmiques pakistaneses—, va al capdavant.