Falta de transparència

Els socis de Sánchez demanen conèixer el veritable cost de la monarquia i que els ministeris diguin quant paguen

  • Cap Govern fins ara ha detallat aquesta suma i només revela la quantitat que gestiona el Rei per al «sosteniment de la seva família i la casa reial»: 8,4 milions d’euros aquest any

  • Els diferents departaments de l’Executiu es fan càrrec a part del que costa la seguretat, els cotxes, els avions i el manteniment dels palaus, entre altres despeses

Els socis de Sánchez demanen conèixer el veritable cost de la monarquia i que els ministeris diguin quant paguen

Ballesteros / Efe

2
Es llegeix en minuts

Els partits independentistes catalans (ERC, Junts, PDeCat i CUP), al costat d’EH Bildu, Més País, BNG i Compromís, han tornat a registrar al Congrés una proposta per crear una comissió d’investigació sobre les despeses públiques vinculades a totes les activitats de Felip VI i de la família reial. Amb aquesta nova sol·licitud, la sisena que es presenta sobre la casa reial aquesta legislatura, aquests grups parlamentaris volen «investigar i aclarir» l’import total de despeses imputables a les arques públiques derivades de totes les activitats oficials i privades de la família reial, efectuades per qualsevol ministeri o organisme públic.

Segons assenyalen en la proposta, deixen al marge la partida pressupostària assignada a la Casa del Rei, «la transparència del qual està censurada», remarquen.

Fins ara, cap Govern ha detallat quant paguen els ministeris que assumeixen el cost de la seguretat, els cotxes, els avions i el manteniment dels palaus, entre altres despeses. La informació que es té cada any és la partida dels Pressupostos Generals que el cap de l’Estat dedica al «sosteniment de la seva família i la casa reial». Aquest any, 8,4 milions d’euros.

«La primera a donar exemple»

Per tornar a demanar aquesta comissió, argumenten en l’escrit que previsiblement serà rebutjada una altra vegada per la Mesa amb els vots del PSOE, el PP i Vox, que no hi ha cap norma en la qual s’estableixi «que la inviolabilitat del rei sigui obstacle per a la falta de transparència en els comptes, despeses, negocis i agenda del monarca ni de membre de la família reial».

Com que la monarquia és una institució finançada amb recursos públics i ostenta la màxima representativitat de l’Estat, «ha de ser la primera a donar exemple», assenyalen al text, tant en el comportament diari com en la rendició de comptes davant la ciutadania.

També insisteixen a criticar «els aparells de l’Estat» a l’assegurar que tenen «un contumaç interès a evitar el control de la institució de la qual és membre el cap de l’Estat» i denuncien al mateix temps que no hi ha cap institució pública a Espanya que pugui obligar la família reial a retre comptes.

Notícies relacionades

Assenyalen també que fins i tot s’ha pogut demostrar com el Portal de Transparència creat a la web de la Casa del Rei ha ocultat «deliberadament» informació relativa als viatges realitzats entre 2015 i 2019, una falta que el Consell de Transparència va obligar a reparar posteriorment.

Tot i que la comissió d’investigació que proposen no inclou aquesta vegada els negocis il·lícits del rei Joan Carles I, sí que es refereixen a aquest tema per recordar que «mai s’ha pogut constituir una comissió d’investigació» sobre això, malgrat que fins a vuit grups parlamentaris ho han intentat repetidament.