Cita de «recomençament»

El Govern no veu «cap justificació» perquè Sánchez no vagi a la taula de diàleg

  • El president i la «majoria» dels consellers participaran a la manifestació de l’ANC per la Diada

Rueda de prensa del Govern de Cataluña tras el Consell Executiu

Rueda de prensa del Govern de Cataluña tras el Consell Executiu / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat vol girar full i començar un nou cicle polític de negociació amb el Govern central, per la qual cosa la cita de la taula de diàleg prevista per a la setmana vinent –encara sense data– la bategen com un «recomençament» i no com una continuïtat de la trobada que va tenir lloc el 26 de febrer del 2020. La nova configuració de l’Executiu després de les eleccions i, sobretot, el canvi de comandament amb la presidència en mans d’ERC, i no de Junts, ferm defensor de la via que va idear per ajudar a prosperar el president Pedro Sánchez, es mouen sota aquest nou concepte.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha esquivat els dubtes sobre l’assistència del president del Govern central a aquesta cita a Barcelona defensant que en els contactes entre els governs «ningú ha comentat que Sánchez no vingués», però ha insistit que «no hi ha cap motiu que justifiqui que Sánchez no assisteixi a la reunió de la setmana que ve». «No contemplem que no hi sigui. Recomencem la negociació perquè els actors han canviat i el Govern ha canviat, per la qual cosa Sánchez i Aragonès haurien de ser-hi, ja que no és una segona trobada, és un recomençament de la negociació amb l’Estat», ha dit en roda de premsa després de la reunió setmanal del Consell Executiu.

Plaja no ha volgut revelar la composició de la delegació catalana, però com va avançar aquest diari, la comitiva d’ERC estarà encapçalada pel president Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Per part de Junts, esperen tancar l’organització dels seients pendents de Sànchez, però la presència del vicepresident Jordi Puigneró es dona per feta.

Pendents encara de tancar la data, l’ordre del dia i els assistents, Plaja ha descartat que la cita pugui quedar posposada i ha avançat que la Generalitat procurarà que, de la trobada, en surti «una metodologia de negociació entre els dos governs» per donar continuïtat al desglaç.

La Diada i l’aeroport

Notícies relacionades

La portaveu de l’Executiu també ha anunciat que el president i la «majoria» dels consellers acudiran a la manifestació orquestrada per l’ANC. Plaja fins i tot ha destacat que Aragonès hi ha anat «cada any» des que era adolescent, tot i que aquest any hi serà per primera vegada en qualitat de cap de la Generalitat. El que està clar és que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, no hi participarà perquè «serà al centre de coordinació» perquè la mobilització transcorri sense incidents. 

Quant a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona–el Prat, Plaja s’ha remès al que es va pactar dissabte en una reunió del Govern a la Vall d’en Bas i ha fet pinya marcant la llacuna de la Riarda com una línia vermella. Preguntada per l’assistència de membres de l’Executiu català a la manifestació contra la reforma de la infraestructura el pròxim 19 de setembre, no ha pogut confirmar qui hi anirà. però ha dit que no la sorprendria que hi hagués consellers a la protesta.