Els judicis del procés

Estrasburg desestima els dos primers recursos per les càrregues de l’1-O

  • El Tribunal Europeu de Drets Humans veu «infundades» les denúncies de dos veïns del Bages

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha desestimat els dos primers recursos per les càrregues policials durant el referèndum de l’1-O a Catalunya. El tribunal amb seu a Estrasburg considera que les denúncies són «infundades» i no veu indicis de vulneracions dels drets fonamentals.

Respon així el tribunal als recursos que l’agost del 2020, després d’esgotar la via judicial interna, dos veïns del Bages van presentar per denunciar Espanya per vulnerar el seu dret a un judici just al considerar que s’havia fet una investigació «molt escassa» de les càrregues policials. Aquests ciutadans també van denunciar que s’havien vulnerat altres drets fonamentals, com el dret de reunió, el de llibertat d’expressió i el dret a no ser sotmès a un tracte inhumà o denigrant.

Els denunciants, J. P. R i S. T. V, van ser dues de les 16 persones ferides lleus durant una càrrega de la Guàrdia Civil a l’escola Sant Miquel de Castellgalí, un poble d’uns 2.000 habitants pròxim a Manresa. Insatisfets amb l’arxivament del cas a Espanya, van ser els dos primers ciutadans que van recórrer a Estrasburg.

Segons ha pogut saber l’agència ACN, el 25 de maig el TEDH va declarar inadmissibles aquests dos recursos perquè les queixes eren «infundades» i no veia indicis de vulneració de drets fonamentals.

Notícies relacionades

Una sala formada per un únic jutge ha sigut la que ha estudiat el cas i ha conclòs que «en vista de les proves aportades, no sembla que s’hagi produït una vulneració de drets i llibertats» de la Convenció Europea de Drets Humans, segons consta en la notificació del tribunal.

La decisió és definitiva i no es pot recórrer. No obstant, això no impedeix a altres afectats per les càrregues policials de l’1-O apel·lar també a Estrasburg quan acabi el procés judicial corresponent a l’Estat espanyol.