Entrevista a la SER

El Govern central posarà en marxa «més mesures» per abaixar la factura de la llum «sense dreceres»

  • El titular de la Presidència adverteix que no hi ha «solucions fàcils», perquè després es converteixen en condemnes a l’Estat que han de pagar tots

  • Creu que la pujada de l’energia no frenarà la recuperació econòmica «potent» que ja s’està seguint i que continuarà

El Govern central posarà en marxa «més mesures» per abaixar la factura de la llum «sense dreceres»

EFE / JAVIER LIZÓN

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’Executiu viu amb inquietud lògica la cavalcada sense fre del preu de la llum. És conscient que és el problema que ha travessat l’estiu i que continuarà estant present en els pròxims mesos. I és conscient de l’alarma social generada, de l’impacte en les bases electorals de la coalició. Per això des de la Moncloa prometen escarrassar-se en la «pedagogia» i prometen mesures addicionals, tot i que encara no hi ha anuncis concrets.

Notícies relacionades

En aquesta doble tasca es va esmerçar aquest dijous el nou titular de la Presidència, Félix Bolaños –home fort de Pedro Sánchez al Gabinet–, en una entrevista a la SER. Es continuarà actuant, va assegurar, però «sense dreceres», sense violar el marc regulatori europeu, com ja va advertir ahir el president a l’acte d’arrencada del curs polític a la Casa d’Amèrica, a Madrid, en un gest de clar suport a la vicepresidenta Teresa Ribera davant els seus socis d’Unides Podem.

Bolaños va remarcar que l’Executiu, de fet, està fent «moltes coses» per rebaixar la factura, «un problema molt complex» que no té «solucions senzilles», perquè, quan això passa, «s’agreuja el problema». El ministre es va referir llavors a una decisió del Govern de Mariano Rajoy, quan José Manuel Soria era al capdavant d’Indústria, el ‘decret del cànon hidràulic’ del 2015, que el Tribunal Suprem va tombar recentment i que suposarà a l’Estat haver de tornar a les elèctriques entorn de 1.400 milions d’euros, segons els càlculs oferts per la mateixa Ribera dilluns passat al Congrés. «Ens costarà a tots. I és l’1% del PIB; no és poc. Així que ens deixarem estar de solucions fàcils», va remarcar, en una crítica implícita a Unides Podem, que demana fixar el preu de la nuclear i la hidroelèctrica, fet al qual la vicepresidenta s’oposa perquè violaria les normes europees.