Canvi al nomenclàtor

El franquista Millán Astray torna a la llista de carrers de Madrid

  • L’ajuntament restitueix la placa del fundador de la Legió en compliment d’una sentència judicial

calle-millan-astray-madrid

calle-millan-astray-madrid

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Madrid ha restituït les plaques del carrer General Millán Astray, nom que es va canviar pel de Maestra Justa Freire, en aplicació d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que va desvincular el fundador de la Legió espanyola de la llei de memòria històrica. Una resolució judicial que el consistori ha acatat sense recurs.

Amb Manuela Carmena com a alcaldessa, l’Ajuntament de Madrid va aprovar el 28 d’abril del 2017 amb l’abstenció del PP i el recolzament d’Ara Madrid, el PSOE i Cs el canvi de nom de 52 carrers amb reminiscències franquistes en aplicació de la llei de memòria històrica. Particulars i associacions com la Plataforma Millán Astray i la Fundació Francisco Franco van recórrer la mesura.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va determinar recuperar el nom original d’alguns dels carrers modificats, com ara General Millán Astray (canviat per Maestra Justa Freire), Caídos de la División Azul (Memorial 11 de Marzo de 2004), Hermanos García Noblejas (avinguda de la Institución Libre de Enseñanza), El Algabeño (José Rizal), Crucero Balears (Barco Sinaia) i la glorieta de Cirilo Martín (Ramón Gaya).

Notícies relacionades

En el cas de General Millán Astray, el TSJM va assenyalar que «ja l’any 1923 tenia el nom d’una plaça de Madrid» com a reconeixement «per la seva intervenció en la guerra de les Filipines, per haver sigut el fundador de la Legió espanyola, així com per les seves ferides en combat», i que ni «va tenir intervenció» en l’alçament militar ni tampoc una «participació directa» en la Guerra Civil.

Fonts de l’Ajuntament de Madrid han confirmat a Efe que hi ha altres carrers pendents de canviar per sentència ferma, una cosa que es realitzarà «quan l’empresa encarregada rebi les plaques». Per la seva banda, la Plataforma Millán Astray ha agraït el canvi del carrer del fundador de la Legió Espanyola, davant les crítiques de Més Madrid i Podem, que acusen l’alcalde José Luis Martínez Almeida d’aprofitar el mes d’agost per a aquesta «malifeta».