Repatriació de menors

Fiscalia, Defensor i Assumptes Socials s’interposen entre Interior i els nens de Ceuta

  • La fiscalia de Ceuta, que no va ser informada de les devolucions, obre «expedient informatiu» a Interior i el govern ceutí

  • Alts càrrecs de Podem en el Govern carreguen contra Interior advertint de possibles responsabilitats legals

  • El Defensor del Poble demana a l’Executiu que parin les devolucions per possible incompliment d’una llei orgànica

Comienza el retorno a Marruecos de los menores que entraron a Ceuta en mayo

Comienza el retorno a Marruecos de los menores que entraron a Ceuta en mayo / Reduan (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Actuacions de la fiscalia, protestes de l’àrea morada del Govern, una intervenció del Defensor del Poble i diverses oenagés protestant vivament. La repatriació de nens migrants allotjats a Ceuta, primer acord entre Espanya i el Marroc des de l’esclat de la crisi diplomàtica, es crispa per moments. Aquest dissabte ha aixecat nombroses reaccions d’oposició, complicant-li al Ministeri de l’Interior les devolucions i amenaçant els seus directius amb responsabilitats legals.

La fiscalia d’àrea de Ceuta ha obert un «expedient informatiu», confirmen fonts del ministeri públic, sobre les repatriacions de menors marroquins que des d’aquest divendres, i de 15 en 15, estan realitzant la Policia Nacional i la Policia Local de Ceuta per acord entre els governs d’Espanya i el Marroc. Es tracta, expliquen aquestes fonts, d’una actuació prèvia a l’obertura de diligències, per la qual la fiscal de guàrdia sol·licita informació a diferents entitats sobre l’actuació que s’està portant a terme amb els nens, part de la multitud que va entrar nedant a la ciutat el maig passat.

Allò que els fiscals anomenen tècnicament «preprocessal de menors» es va obrir el matí d’aquest dissabte i d’ofici, a l’arribar informació sobre el que estava passant», aclareixen fonts de la fiscalia. Les mateixes fonts no descarten que la investigació preprocessal derivi en diligències i aquestes en petició a l’autoritat judicial que s’aturin preventivament les devolucions dels menors.

Les mateixes fonts han confirmat a EL PERIÓDICO que la fiscalia de Ceuta no va ser informada prèviament de l’acord per a la devolució dels migrants infantils sols que acull la ciutat. La petició d’informació de la fiscalia s’inicia malgrat que des de la jornada d’ahir fonts del Ministeri de l’Interior i del Govern de Ceuta insisteixen que les fiscalies del Menor d’Espanya i el Marroc estan informades del procés, tal com es preveu en l’acord de devolució de menors ratificat pels dos països el 2007.

L’actuació de la fiscalia de Ceuta no ha impedit que el matí d’aquest dissabte, a primera hora, un altre grup de 15 nens sortís del centre d’acolliment improvisat al poliesportiu Santa Amelia, en un dispositiu escortat per agents de la Policia Nacional i la Policia Local de Ceuta.

El poliesportiu continua acordonat per efectius policials. Al seu interior queden 204 nens, els de menor edat de tots els que han aconseguit filiar les autoritats ceutines des de l’onada humana del maig. Aquest camp esportiu fa ja més d’un any que no allotja partits; abans de la crisi migratòria va ser habilitat com a possible extensió hospitalària per a pacients Covid.

Protesta d’Assumptes Socials

L’actuació de la Fiscalia no és l’única que s’ha aixecat davant l’actuació d’Interior. El secretari d’Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez, ha escrit al seu homòleg d’Interior, Rafael Pérez, una carta en la qual li adverteix que aquesta operació de devolució de nens podria ser «una cosa molt greu» la corresponsabilitat de la qual «és únicament i exclusivament del Ministeri de l’Interior», segons ha avançat ‘El Confidencial’ i confirmen a EL PERIÓDICO fonts del departament receptor de la missiva.

Podem ha reaccionat amb disgust al procés que s’està portant a terme a Ceuta. Un altre càrrec morat en el Govern, el secretari d’Estat d’Agenda 2030 Enrique Santiago, ja va criticar la passada nit a les xarxes socials les repatriacions opinant que «no tenen seguretat jurídica» i lamentant que no es vetlli per «l’interès superior del menor».

La carta i les declaracions posen cara a cara en el Govern la ministra Ione Belarra i el seu company de gabinet Fernando Grande-Marlaska. Fonts d’Interior no han comentat la missiva, i han expressat la seva «sorpresa» per l’actuació de la fiscalia.

Les repatriacions dels nens s’estan portant a terme, informaven les mateixes fonts d’Interior, en aplicació d’un tractat firmat a Rabat el 6 de març del 2007 i ratificat el 2013, titulat «Acord entre el Regne d’Espanya i el Regne del Marroc sobre Cooperació en l’Àmbit de l’Emigració de Menors No Acompanyats, la seva Protecció i el seu Retorn Concertat». A l’article 4 diu: «Les autoritats competents espanyoles, d’ofici o a proposta de l’entitat pública que exerceixi la tutela sobre el menor, resoldran sobre el retorn al seu país d’origen, amb observança estricta de la legislació espanyola, les normes i principis del dret internacional i de l’establert en la Convenció sobre els Drets del Nen».

Marugán i les oenagés, en contra

Però el «retorn concertat» entre Espanya i el Marroc no és superior a la Llei Orgànica 4/2000 dels Drets i Llibertats dels estrangers a Espanya, que obliga a tenir un informe previ sobre les circumstàncies familiars i socials del menor elaborat per les autoritats del seu país. És l’argument que ha utilitzat el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, per sol·licitar aquest dissabte a Interior que s’aturin les devolucions.

Notícies relacionades

El Defensor ha comunicat a més la seva actuació a les oenagés Save the Children i Asociación Elín. La primera es va oposar aquest divendres a través d’alguns dels seus dirigents contra una actuació de l’Estat que consideren il·legal.

El «retorn concertat» no és superior a les convencions internacionals de protecció a la infància, creuen les oenagés que, dins i fora de Ceuta, clamen contra aquestes devolucions. Abdesalam Mohamed, president de l’associació caritativa Alas Protectoras, que ajuda els nens estrangers que deambulen per la ciutat autònoma, és d’aquesta opinió. «¡No ens han informat de res. Ho han fet de sobte, per sorpresa!», clama indignat. «La Delegada del Govern va dir a principis de setmana que hi hauria una sorpresa en les relacions amb el Marroc, i aquí hi ha la sorpresa», lamenta.