Contra el dúmping fiscal

El Govern avala explorar un impost a les rendes altes de Madrid

  • Secunda la idea de Ximo Puig de compensar la resta d'autonomies per l’‘efecte capitalitat’

El Govern avala explorar un impost a les rendes altes de Madrid

David Castro

1
Es llegeix en minuts

El Govern avala la proposta del president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, d’explorar un impost a les rendes altes a Madrid. Una idea que va transmetre Puig en un recent esmorzar informatiu a Madrid i que va provocar polèmica.

Aquest dijous, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá –que s’ha reunit amb el president, la vicepresidenta Mònica Oltra i els consellers Vicent Soler i Rafa Climent– ha recolzat la proposta d’estudiar un impost a les rendes altes de la Comunitat de Madrid per compensar a la resta d’autonomies l’‘efecte capitalitat’. És una idea que «s’ha de continuar explorant i té molt recorregut», ha afirmat.

Escrivá ha recolzat així una proposta que va despertar les crítiques del govern d’Isabel Díaz Ayuso i dels empresaris madrilenys.

El ministre, que abans de la seva arribada al Govern va dirigir l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), ha destacat que els països avancen clarament a evitar la competència fiscal i tenir bases tributàries sòlides. «No té gaire sentit que a nivell autonòmic a Espanya estiguem recorrent el camí contrari», ha dit, de manera que ha cridat a abordar-ho clarament i de forma decidida.

Puig demana garantir la igualtat entre espanyols

Notícies relacionades

Ximo Puig ha assegurat a la roda de premsa que coincideix «absolutament» amb Escrivá i ha reiterat que no creu que tingui cap sentit que hi hagi dúmping fiscal a Espanya quan s’intenta establir un «terra fiscal» als països desenvolupats. Per tant, segons el seu parer és positiu tot el que contribueixi a garantir la igualtat dels espanyols «des de la singularitat territorial».

«Els regals fiscals sempre els acaba pagant algú», ha afirmat el president valencià, que aposta per harmonitzar els impostos en el conjunt de la Unió Europea per implantar una base comuna i que «realment existeixi igualtat d’oportunitats».