OPERACIÓ VOLOH

El jutge remet a la Fiscalia Europea una conversa de Madí sobre els fons de recuperació

  • L’ex alt càrrec de CDC nega que una trobada amb Iván Redondo, quan aquest era cap del gabinet de Pedro Sánchez, fos secreta, i presenta al jutjat la convocatòria de Foment del Treball

El jutge remet a la Fiscalia Europea una conversa de Madí sobre els fons de recuperació
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga el cas Voloh, de presumpta corrupció i finançament del procés, ha remès a la Fiscalia Europea una conversa telefònica registrada entre David Madí, empresari i ex alt càrrec de CDC, i l’apoderat d’una consultora sobre el repartiment dels 140.000 milions d’euros que rebrà Espanya de la Unió Europea com a fons de reconstrucció, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. En aquesta conversa, Madí revela que, juntament amb altres persones de Foment de Treball, entitat de la qual és assessor, es va reunir amb Iván Rendondo, el que era fins fa poc cap de gabinet del president del Govern, Pedro Sánchez. «Això serà un campi qui pugui», va dir al seu interlocutor.

El magistrat ha dictat una providència en què afirma que pot existir un presumpte delicte contra els interessos de la Hisenda europea per l’atorgament de subvencions irregulars, i que es remet còpia de la conversa de Madí perquè és la Fiscalia Europea, que va iniciar la seva activitat l’1 de juny, l’òrgan competent per investigar-ho. Aquesta institució, amb seu a Luxemburg, és un òrgan independent de la UE que disposa de personalitat jurídica pròpia. Les seves funcions consisteixen a investigar els delictes que perjudiquin els interessos financers de la Unió.

Al conèixer-se aquesta conversa, Madí va negar qualsevol connotació delictiva. La seva defensa, a més, ha presentat al jutjat un escrit amb la convocatòria que va fer Foment del Treball als seus membres respecte a la reunió virtual amb Redondo. La intenció era demostrar que aquesta trobada no va ser clandestina ni secreta.

La trucada clau es va produir el 20 d’octubre del 2020, només uns dies abans que Madí i una altra vintena de dirigents del procés investigats per delictes de corrupció fossin detinguts per ordre del titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre. En l’àudio de gairebé set minuts, Madí parla amb el directiu d’una consultora sobre la posada en marxa d’una nova línia de negoci per assessorar companyies interessades a rebre ajudes dels fons europeus.

Oportunitat de negoci

Notícies relacionades

A canvi d’aquesta gestió, explica l’antiga mà dreta d’Artur Mas, ells podrien rebre una ‘success fee’ (honoraris associats a l’èxit). «Jo crec que... estratègia... amb els nostres clients... oferir-los... una videoconferència per explicar-los com funciona això», diu Madí. Després sosté que «el negoci jo crec que està en una ‘fee’ discreta per ajudar-los a presentar projectes [susceptibles d’obtenir finançament]». «Hi pot haver una oportunitat de negoci per agafar... que sé jo... tres o quatre projectes macos [....] i entrar-los», precisa.

Durant el diàleg, Madí trasllada al seu interlocutor que té dubtes sobre com serà el procés de repartiment dels fons europeus, que en aquell moment encara no havia sigut anunciat pel Govern ni tramitat pel Congrés. «El que cal fer és establir un canal per entrar per si... Jo... Jo em vaig veure amb... a Foment... Jo formo part de Foment», explica Madí. «¿Sí?», li pregunta interessat el directiu de la consultora. És llavors quan Madí relata la trobada amb Redondo. «I vam tenir una reunió, de petit comitè, amb Iván Redondo, ¿d’acord? I ens ho va explicar allà... Això serà un campi qui pugui... Els plantejaments són 140.000 milions d’euros», va dir Madí. L’ex alt càrrec de CDC ha negat que aquesta conversa tingui caràcter delictiu.