Gresca PSOE-PP

Sánchez i Casado allunyen la renovació del CGPJ

Nou intercanvi de retrets PSOE/PP en plena paràlisi de la renovació dels òrgans constitucionals

MADRID  13 04 2021 - El presidente del Gobierno  Pedro Sanchez  en rueda de prensa tras la reunion del Consejo de Ministros  este martes en el Palacio de la Moncloa  EFE  Emilio Naranjo

MADRID 13 04 2021 - El presidente del Gobierno Pedro Sanchez en rueda de prensa tras la reunion del Consejo de Ministros este martes en el Palacio de la Moncloa EFE Emilio Naranjo / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Davant la porta de sortida de la crisi de la Covid, Pedro Sánchez percep l’oposició «més furibunda i irresponsable d’Europa», un conglomerat de la dreta que el president del Govern central qualifica de deslleial i ferotge en una carta remesa als afiliats del PSOE, i que conté alguns dels retrets més durs que el líder socialista ha dirigit als seus adversaris.

A la carta, enviada per explicar a la militància la conjuntura i els canvis al Govern, Sánchez assegura que Espanya ha aguantat la crisi pandèmica malgrat la falta de recolzament dels partits de la dreta i el seu intent de bloquejar les ajudes europees. «Comptàvem amb l’exercici virulent i implacable de l’oposició, perquè sembla que és l’estil de la casa de la dreta espanyola, però ningú va poder imaginar que s’arribaria tan lluny com per posar en joc les mateixes ajudes europees que el nostre país mereix», escriu.

Les seves acusacions inclouen la situació de deteriorament institucional. Diu a la carta que el Partit Popular, que al·ludeix directament en aquest cas, ha arribat a «paralitzar el funcionament de les institucions capitals de la nostra Constitució democràtica». En les seves admonicions al PP, Vox i Ciutadans, considera que «res sembla ser capaç d’aturar la ferocitat de l’oposició de dretes i ultradretes. Ni la Constitució, ni la recuperació de la nostra economia, ni la concòrdia entre espanyols».

Sánchez ha animat els seus companys a enfocar la situació com un repte: «Aquesta crisi excepcional ens donarà l’oportunitat de construir un país millor», els ha dit, congratulant-se del fet que en la crisi «no ens hem limitat ni de bon tros a resistir. Hem avançat en drets, en llibertats, en justícia social, en progrés, en ecologia». I entre aquests elements de millora cita les lleis de protecció a la infància i adolescència, per a persones amb discapacitat i de llibertat sexual, la llei de canvi climàtic, l’estratègia Espanya Digital 2025, l’ingrés mínim vital, el pla de repte demogràfic i la llei d’eutanàsia; assoliments «arribats mentre lluitàvem contra la pitjor emergència del segle».

No hi haurà acord per al CGPJ

Si es basessin només en el clima creixerien les apostes per l’opció que no es renovaran aquestes «institucions capitals» fins a la pròxima legislatura. El PP, en la seva rèplica, ha contribuït a l’auguri reafirmant la seva negativa a pactar amb qui considera polititzador dels ens constitucionals.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha sigut qui ha fet una contestació més extensa a la reflexions de Sánchez un primer diumenge d’agost en què el líder popular, Pablo Casado, s’ha limitat a formular dues opinions tan breus com dos missatges de Twitter: «Biden rep els dissidents cubans a la Casa Blanca, mentre que a Sánchez li nega la reunió i el degrada a un passadís durant 29 segons. És el que passa quan et poses del costat de les dictadures de Castro i Maduro», ha dit al primer.

Al segon ha tocat el govern dels jutges, la vigència del qual fa més de 30 mesos que està caducat: «El Tribunal Europeu també avala la nostra posició perquè els jutges elegeixin els jutges. Sánchez ha de deixar de bloquejar la renovació del CGPJ i complir la Constitució i els estàndards europeus. Si treuen les mans de la Justícia podrem arribar a un acord immediatament», ha tuitejat Casado.

Notícies relacionades

Per aquest camí argumental ha anat el número dos del PP en una entrevista amb Europa Press. García Egea adverteix que no hi haurà acord per renovar el Consell General del Poder Judicial sense despolitització: «Entenc que no li interessi despolititzar la Justícia, però Pedro Sánchez ha d’abandonar tota esperança que el PP entri a participar d’un procés en què no s’avanci en la independència judicial».

La crida a abandonar tota esperança, diu García Egea, no és perquè als populars els falti ganes de pactar. El número dos del PP ha asseverat que si es permetés en les pròximes setmanes que «els jutges elegissin la majoria dels jutges, el PP s’asseu immediatament a renovar tots els òrgans constitucionals, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional, el CGPJ i tots aquells que hagin vençut».

Bal creu que Aragonés «no vol ajuntar-se amb la xusma espanyola»