Pel presumpte cobrament de comissions

El jutge dona per conclosa la instrucció de la peça Drago, el principal imputat de la qual és Oleguer Pujol

  • Conclou la investigació a l’espera de l’informe de l’Agència Tributària pendent sobre les comissions rogatòries

  • Demana informe al fiscal i a les acusacions en relació amb la petició de sobreseïment dels imputats

El jutge dona per conclosa la instrucció de la peça Drago, el principal imputat de la qual és Oleguer Pujol
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Quan el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va donar per conclosa la instrucció del cas Pujol va deixar oberta una peça menor que només afecta el benjamí de la família, Oleguer Pujol, la peça Drago, relativa al presumpte cobrament de comissions per operacions immobiliàries, entre les quals figura la venda de 1.152 sucursals del Banco Santander. Ara el seu successor al Jutjat Central d’Instrucció número 5, Santiago Pedraz, considera que després de tres anys d’instrucció no es pot ampliar més, per això no la prorrogarà i es donarà per conclosa aquest divendres, només a l’espera de rebre un informe de l’Agència Tributària pendent sobre els resultats de les comissions rogatòries cursades.

En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari, el magistrat aprofita l’anunci del final de la instrucció per demanar a les parts que informin sobre la petició de sobreseïment formulada pels imputats, entre els quals figuren, a més d’Oleguer Pujol, que s’enfronta a una petició de vuit anys de presó per associació il·lícita i blanqueig en el judici en què compartirà banc dels acusatsamb els seus germans i el seu pare, els empresaris Javier de la Rosa Misol, J.M.V.B.i el seu fill J.M.V.C. En cas que no comparteixin el criteri de les defenses, les acusacions hauran de formular els seus respectius escrits de qualificació per instar l’obertura de judici oral al magistrat.

Comissió de 2,6 milions

Davant el jutge De la Mata, es va afirmar que van ser Oleguer Pujol i el seu llavors soci, el gendre de l’exministre Eduardo Zaplana Luis Iglesias, els que els van oferir cobrar «en un paradís fiscal» la comissió de 2,6 milions que els corresponia per la venda de les sucursals del Santander. «És una equivocació fer-ho així, però ho vaig fer», va admetre Villalonga, que va assegurar haver regularitzat aquesta quantitat, argument que destaca entre els que presenta per sol·licitar el sobreseïment. L’operació es va firmar, a través de Javier de la Rosa fill, amb Mare Nostrum, propietat del benjamí dels Pujol i d’Iglesias, per després cobrar d’una altra empresa amb què no hi havia cap document contractual firmat.

Notícies relacionades

El mes de gener passat, el magistrat ja va rebutjar una petició de sobreseïment similar de les defenses, a l’entendre necessari continuar investigant l’origen dels diners que va invertir Oleguer Pujol en les operacions immobiliàries de l’empresa Drago Capital i en la mateixa companyia. El jutge detallava que part va anar a «diferents productes financers i part a finançar aportacions al fons Drago Real Estate Partners».

Afegia que en la compra de les sucursals del Santander o ‘projecte Brick’ es va detectar «la utilització d’estructures societàries establertes a tercers països i la subcontractació en cadena dels serveis sol·licitats, cosa que va aconseguir que la Hisenda Pública no fos coneixedora de la seva percepció».