Delictes d’odi

Interior i Igualtat es conjuren per sancionar de forma específica les agressions LGTBI-fòbiques

  • Segons les dades de la Generalitat, en el primer semestre del 2021 s’han registrat 230 delictes d’odi

Joan Ignasi Elena yTània Verge

Joan Ignasi Elena yTània Verge / ACN

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han comparegut de forma conjunta aquest dimecres al Parlament per anunciar la posada en marxa de l’oficina contra la discriminació i l’esborrany del règim sancionador de la llei per la igualtat de tracte aprovada en la legislatura passada per castigar comportaments discriminatoris, amb un reglament específic en casos d’assetjament LGTBI-fòbic.

Segons les dades facilitades per Interior, en l’última dècada s’han triplicat les denúncies, especialment des del 2015. L’any 2021 han registrat 230 delictes que afecten 308 persones en el primer semestre de l’any: un 40% per motius LGTBI-fòbics i un 30% per motius ètnics o racials.

L’augment de les denúncies, argumenten, es deu a l’«empoderament» de la ciutadania per acudir a la policia i a la justícia. «Estem presenciant un augment d’aquests delictes i també de la sensació d’inseguretat en moltes persones d’aquests col·lectius», ha lamentat Elena, i ha denunciat que discursos «excloents» com el de l’extrema dreta «alimenten la por de possibles agressions i pretenen fracturar la societat».

Treball interdepartamental

La competència en delictes d’odi és de les conselleries d’Interior i Justícia, però la garantia de drets humans s’impulsa des d’Igualtat. Per tant, elaboraran un treball interdepartamental per dissenyar un model d’intervenció integral centrat en la víctima que dibuixi un protocol d’emergència i un altre d’atenció, que és el de l’acompanyament.

Notícies relacionades

Verge ha explicat que hi ha 111 serveis d’atenció integral (SAI) a Catalunya que atenen denúncies de col·lectius LGTBI i ha detallat els protocols vigents que passen per una col·laboració constant i derivacions automàtiques als Mossos d’Esquadra i a la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació.

Tant Verge com Elena s’han compromès a fomentar la formació als professionals que atenen les víctimes que denuncien agressions i a vetllar per evitar-ne la revictimització.