Per malversació i prevaricació

Cs porta a la fiscalia els directius de l’ICF i el Govern per cobrir les fiances del Tribunal de Comptes

  • El partit taronja vol que s’investiguin les dues institucions per dilucidar si han incorregut en algun delicte amb la creació i l’ús del fons de 10 milions d’euros

carrizosa

carrizosa / ACN

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dia després que l’Institut Català de Finances  (ICF) fes efectiu l’aval de 29 dels presumptes responsables comptables de l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 als quals el Tribunal de Comptes reclama fiances de fins a 5,4 milions d’euros, Ciutadans ha acudit a la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya perquè investigui si han incorregut en un delicte penal de prevaricació en concurs medial amb un delicte de malversació.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha presentat la denúncia aquest divendres en la qual inclou també tots els membres del Govern de Pere Aragonès perquè estudiï si la seva actuació «amb la il·legal habilitació pressupostària del Fons Complementari de Riscos va constituir una autèntica cooperació necessària per a la perpetració dels delictes de prevaricació i malversació portats a terme pels membres de la Junta de Govern de l’ICF».

Escortat pels diputats Joan García i Anna Grau, Carrizosa ha defensat davant els periodistes que l’operació de la Generalitat per cobrir les fiances milionàries d’alguns dels seus ex alts càrrecs és un «escàndol» i una «absoluta il·legalitat». El líder taronja també ha criticat que l’existència d’aquest fons que actua com a contraaval, a l’aval de l’ICF per als afectats, obliga que hi hagi 10 milions d’euros públics que no es puguin dedicar a altres funcions.

Notícies relacionades

«Estem farts que a Catalunya es cometin les atrocitats més grans contra els diners de tots, que ens robin impunement als nostres nassos i que sembli que aquí no passa res», ha remarcat, i ha exigit al Govern i al PSC que «prenguin les mesures pertinents per evitar que aquests fets es continuïn cometent».

Tant el Govern com l’oposició estan pendents del dictamen que ha d’emetre el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) abans del 29 de juliol sobre si el decret se cenyeix o no a la Constitució i l’Estatut. El PSC va insinuar que aparentment semblava sòlid jurídicament, però vol assegurar-se que sigui així, mentre que Cs, el PPC i Vox esperen conèixer l’examen per poder acudir als tribunals de justícia.

Temes:

Govern Ciutadans