5,4 milions d’euros

L’ICF fa efectiu l’aval de les fiances d’ex alts càrrecs de la Generalitat al Tribunal de Comptes

  • Dos dels presumptes responsables comptables la dipositen en efectiu i dos més amb béns immobles

L’ICF fa efectiu l’aval de les fiances d’ex alts càrrecs de la Generalitat al Tribunal de Comptes

ACN / GUILLEM ROSET

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els 34 presumptes responsables comptables de l’acció exterior de la Generalitat vinculada al procés entre el 2011 i el 2017 han començat a dipositar les fiances que el Tribunal de Comptes els va imposar de manera cautelar. El termini d’entrega acabava dijous a la mitjanit, però s’ha retardat fins a aquest dijous. Dos l’han pagat en efectiu, dos més amb la presentació de béns immobles com a aval, i l’Institut Català de Finances (ICF) ha anunciat aquest dijous que ha fet efectiu l’aval corresponent a 29 dels encausats.

La delegada instructora està comprovant les certificacions de la Generalitat que han arribat en relació amb l’acord de govern d’avalar la quantitat de cadascun dels responsables. Els advocats dels 29 que compten amb ells procediran a entregar-los al llarg d’aquest matí de manera telemàtica i hi remetran per correu urgent els originals. Els avals s’havien d’haver entregat abans de les 0.00 hores d’aquest dijous, però problemes en la tramitació de tota la documentació necessària que l’Institut Català de Finances (ICF) ha retardat unes hores la gestió.

Embargaments

Una vegada presentats, la delegada instructora haurà de determinar si compleixen les condicions necessàries per cobrir la quantitat imposada de manera cautelar davant els dubtes jurídics que, almenys en aparença, implica la manera triada per la majoria dels encausats. De fet, el president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha presentat un escrit aquest mateix dijous davant la fiscalia del Tribunal de Comptes per denunciar la concessió de l’aval que considera fins i tot inconstitucional, informa Júlia Regué.

En el cas que no es consideri una fórmula adequada per afrontar la responsabilitat comptable a què poden acabar sent condemnats, la delegada instructora pot ordenar, a través de la corresponent providència, l’embargament dels béns dels encausats per cobrir les quantitats a què poden acabar sent condemnats.

En qualsevol cas, això no significa que els encausats perdin les seves propietats de manera automàtica. Tant les fiances com els embargaments, en el seu cas, es produirien de manera cautelar a l’espera de la sentència definitiva. En cas de condemna, les quantitats consolidades cautelarment seran retornades a l’administració que s’hagi declarat perjudicada, que en aquest cas és la Generalitat, que és la mateixa que està tramitant els avals.

Després de la instrucció del procediment, l’Advocacia de l’Estat va renunciar a interposar demanda a l’entendre que ho havien de fer els serveis jurídics de la Generalitat, al ser l’administració presumptament perjudicada.

Risc reputacional

L’ICF és l’entitat que gestiona aquest fons de 10 milions d’euros creat per l’Executiu català. Inicialment, el mecanisme consistia en el fet que els afectats sol·licitessin l’ajuda a un banc, a què la Generalitat deixaria els diners a través d’aquest fons. D’aquesta manera, l’avalador no seria directament el Govern, sinó l’entitat bancària. Però l’Executiu català no ha trobat fins ara un banc disposat a concedir aquests avals i, davant la urgència de fer front a les fiances, els encausats han recorregut a l’ICF.

Notícies relacionades

Al principi hi va haver bancs que sí que es van mostrar disposats a efectuar aquesta operació, però, a l’hora de concretar-la, es van fer enrere al·legant el perjudici «reputacional» que se’ls podria generar si hi participaven.

Pendents del Consell de Garanties

No obstant, l’assumpte encara pot tenir un altre gir si algun banc acaba assumint l’aval en el cas que el Consell de Garanties acrediti la legalitat del fons i que les dretes portaran als tribunals.

Temes:

Govern