Òrgan caducat

El Govern central i el PP s’emplacen al setembre per seguir la negociació del CGPJ

  • Bolaños telefona a Gamarra dins de la ronda de presentació del ministre amb els portaveus parlamentaris

El Govern central i el PP s’emplacen al setembre per seguir la negociació del CGPJ

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Falta encara més d’un mes, però almenys ja hi ha una data, una cosa que es pot considerar com un mínim acostament entre el Govern central i el PP. Les dues parts han quedat que es veuran al setembre per reprendre la negociació de les institucions caducades, entre d’altres el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Defensor del Poble i, des d’aquest divendres també, el Tribunal de Comptes.

El ministre de la Presidència, Memòria Democràtica i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha realitzat aquest dijous una ronda de trucades amb els portaveus dels grups parlamentaris per presentar-se i en la conversa amb la representant del PP, Cuca Gamarra, que ha durat uns 10 minuts, segons els conservadors, els dos s’han emplaçat a una reunió presencial quan s’iniciï el període ordinari de sessions plenàries. Fonts dels seus respectius equips no han volgut donar gaires detalls de la conversa i l’han emmarcat en un gest protocol·lari, ja que Bolaños va assumir el Ministeri fa tot just dues setmanes.

El nou interlocutor confiava poder tancar la ronda amb tots els portaveus aquesta mateixa tarda, tot i que n’hi ha alguns que no volien parlar amb ell. És el cas de Vox, que ha anunciat al Congrés que no participarà al «circ mediàtic» de Bolaños. «Vox no ha atès ni atendrà aquesta trucada», han advertit fonts del partit, que han indicat que la interlocució amb el Govern de Pedro Sánchez continuarà sent la tribuna del Congrés des d’on continuarà exigint a l’Executiu la seva dimissió i la convocatòria d’eleccions.

Notícies relacionades

La renovació dels òrgans constitucionals és una tasca que el PSOE i el PP tenen pendent i que només ells poden solucionar, ja que es necessiten 210 diputats per poder-la portar a terme. La nova ministra de Justícia, Pilar Llop, també està entrevistant-se aquests dies amb les associacions de jutges com a presa de contacte. El CGPJ està en funcions des del 2018 i el PP pressiona per reformar la llei i que 12 dels 20 vocals siguin elegits directament pels mateixos jutges.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, rep pressions d’Unides Podem perquè canviï la llei perquè el PP deixi de ser necessari i es pugui renovar sense el seu concurs. La proposta dels morats consisteix a suprimir la majoria de tres cinquens (210 diputats) que exigeix la norma actual per elegir els vocals. El cap de l’Executiu ho ha rebutjat i ha demanat a Pablo Casado en nombroses ocasions que s’assegui i tanqui l’acord que, en diversos moments, semblava aconseguit. El líder dels populars exigeix que el Govern canviï la llei i els jutges elegeixin directament el 50% del CGPJ.