En el Contenciós

Magistrats del Suprem demanen que el ple revisi el nomenament de Dolores Delgado

  • Es basen en el precedent de 1994 que va acabar amb l’anul·lació de la designació d’Eligio Hernández com a fiscal general

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado   experta en180606122245

zentauroepp42454228 barcelona 09 03 20018 la fiscal dolores delgado experta en180606122245 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Nou magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem han elevat un escrit al seu president, César Tolosa, en el qual demanen que sigui el ple i no els sis que componen la Secció als quals han correspost els recursos presentats pel PP i Vox el que revisi el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat.

Els signants sol·liciten l’avocació d’aquest assumpte al ple de la Sala «per raons, entre d’altres, de deferència institucional, com així va passar en el cas del nomenament del també fiscal general de l’Estat Eligio Hernández», que va acabar sent anul·lat el juny de 1994, al considerar la trentena de magistrats que formaven llavors el Contenciós que el temps que va exercir càrrecs dependents del Govern no s’havien de computar entre els 15 com a jurista imprescindibles per situar-se al capdavant del ministeri públic.

Els signants de la petició són Segundo Menéndez, Eduardo Calvo, José Antonio Montero, Antonio Jesús Fonseca, Francisco José Navarro i Inés Huerta, així com José Luis Requero, que és l’únic de la Secció Quarta, a la qual han correspost de moment els recursos, i Rafael Fernández Valverde, que també és vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan que, com a marca la llei, va haver d’avalar el nomenament de Delgado, al comprovar que compleix el requisit de ser espanyola i haver exercit 15 anys com a jurista.

L’escrit acaba amb la petició que en cas que sigui rebutjada se’n comuniquin els motius. La decisió final correspon a Tolosa, perquè per tal que fos automàtica es necessitaria que la sol·licitud subscrita per la meitat de la Sala que conformen una trentena de magistrats.

En sentència

Notícies relacionades

L’alt tribunal encara s’ha de pronunciar sobre sobre la pretensió de l’Advocacia de l’Estat perquè els recursos fossin declarats inadmissibles per falta de legitimació activa dels dos partits per recórrer el nomenament instat pel Govern.

Aquesta decisió es va adoptar el gener passat en el cas del recurs del PP, quan la Secció Quarta Contenciosa de l’alt tribunal va rebutjar arxivar el procediment de moment i va ajornar la decisió sobre la legitimitat del PP en aquest assumpte «en el moment de dictar sentència», una cosa per a la qual s’ha apuntat al 19 d’octubre segons van assenyalar a Europa Press fonts jurídiques.