Després de la decisió del Constitucional

Casado exigeix a Sánchez aprovar el seu ‘pla b’ a l’estat d’alarma

  • La portaveu del Govern demana no entrar en debats el dia d’homenatge a les víctimes del coronavirus

Casado exigeix a Sánchez aprovar el seu ‘pla b’ a l’estat d’alarma

Ion Alcoba / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La clatellada del Tribunal Constitucional a l’estat d’alarma que va decretar el Govern ha donat munició al PP. Pablo Casado ha exigit a Pedro Sánchez que construeixi un «marc legal» que permeti contenir els contagis i, novament, li ha estès la mà per tirar endavant el ja conegut com a ‘pla b’ dels conservadors, una modificació de la llei orgànica de salut pública del 1986 que podria estar aprovada en 15 dies. L’Executiu, per la seva banda, no ha volgut entrar en debats en un dia en què se celebra l’homenatge a les víctimes del coronavirus.

A la sortida del Palau Reial, on Felip VI ha entregat la gran creu del mèrit civil a les famílies de més d’un centenar de sanitaris morts per la Covid-19, Casado ha fet una crida al Govern de coalició perquè «Espanya necessita un marc legal» que permeti imposar restriccions i ha recordat que fa «un any» que demanen la reforma de la llei per no haver de fer ús de l’estat d’alarma. Així, li ha sol·licitat asseure’s «demà mateix» a adequar la nostra legislació «a una pandèmia que continua fent estralls.

Tot i així, Casado ha admès que «no es posa en dubte» la decisió del Govern de confinar els ciutadans en els mesos inicials de la pandèmia, sinó «el marc legal que es va utilitzar no va ser l’adequat». Referent a això, ha defensat que en el debat de la primera pròrroga de l’estat d’alarma ja va criticar que «el govern va fer servir la pandèmia per ampliar el seu poder». A més, ha retret que l’Executiu de Sánchez posi en dubte la sentència del Constitucional: «Això no s’havia vist mai».

Notícies relacionades

Diversos presidents autonòmics populars que han assistit a l’acte també han sol·licitat al Govern una norma que els permeti imposar restriccions sense dependre de les decisions judicials. Juanma Moreno, president d’Andalusia, ha mostrat la seva «inquietud» davant la «falta d’instruments normatius per lluitar contra aquesta pandèmia» i el seu homòleg a Múrcia, Fernando López Miras, ha demanat de l’Executiu «una mínima col·laboració» per aprovar «una norma que empari les decisions» de les comunitats.

Davant les crítiques del PP, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha evitat entrar en la discussió. «Crec que cap debat jurídic, per important que sigui, ha de tacar un acte molt emotiu», ha sentenciat, amb referència a l’homenatge a les víctimes del coronavirus.