PROCÉS JUDICIAL

El jutge veu «malversació» en una empresa que va organitzar actes de Puigdemont

  • El togat prorroga sis mesos més la instrucció del cas Voloh, en què estan implicats Xavier Vendrell i David Madí

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia.

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh, de presumpta corrupció i finançament irregular del procés, ha obert una nova via d’investigació que parteix de l’empresa Iniciatives Events, que va organitzar actes de l’expresident Carles Puigdemont i va donar suport logístic a Tsunami Democràtic. Al seu entendre, de la documentació intervinguda en el registre de la seva seu es desprèn que aquesta companyia presumptament hauria malversat cabals públics de forma «sistemàtica i continuada», cosa que afecta una gran varietat de persones de rellevància pública. La Guàrdia Civil està rastrejant la comptabilitat i les adjudicacions amb diferents administracions.

Així ho sosté el magistrat en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, en què acorda prorrogar sis mesos més la instrucció del cas Voloh, que indaga la presumpta desviació de fons públics al procés i suposat tràfic d’influències en negocis de membres del denominat ‘estat major’ de Puigdemont, entre ells l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i l’excàrrec de CDC i empresari David Madí.

El jutge justifica la pròrroga de la instrucció en la necessitat d’investigar, entre altres qüestions, l’activitat de l’empresa Iniciatives Events, els dos responsables de la qual, Antoni Fusté i Roc Aguilera, van ser detinguts el mes d’octubre en l’operació de la Guàrdia Civil. Els agents van confiscar abundant documentació en paper i electrònica a les oficines de la firma.

Recolzament logístic

Segons sostenia el jutge en la interlocutòria en què va autoritzar les entrades i registres, l’empresa, especialitzada en actes culturals i esportius, va donar suport logístic a accions de l’ANC o Tsunami i va organitzar actes de Puigdemont, com el que va tenir lloc a Perpinyà (França) el febrer de l’any passat o la reunió que va mantenir amb el seu antecessor en el càrrec, Artur Mas, i el seu predecessor, Quim Torra. Iniciatives Events ha treballat per a diferents administracions.

Notícies relacionades

El jutge Aguirre prorroga la investigació per les presumptes activitats delictives assenyalades per la Guàrdia Civil en què estarien implicats Vendrell i Madí, però també el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, l’empresari Oriol Soler, entre d’altres. El togat al·lega que la Guàrdia Civil ha de presentar, almenys, 137 informes d’anàlisis referents als telèfons mòbils, tauletes electròniques, ordinadors i correus electrònics i que, per ara, només han acabat 70 dictàmens. Després de rebre’ls es podrà iniciar la ronda de declaracions de testimonis i, si és necessari, d’imputats.

D’altra banda, la Guàrdia Civil ha remès al jutge la transcripció d’una conversa entre David Madí i l’apoderat d’una consultora en què assegura que, amb la patronal Foment del Treball, es va reunir amb Iván Redondo, que va ser fins dilluns cap de gabinet del president del Govern, Pedro Sánchez. En aquesta trobada «de petit comitè», explica Madí al seu interlocutor, Redondo els va «explicar» sobre el repartiment dels fons europeus de reconstrucció. «Això serà un joc brut», afegeix.