El Govern nodreix amb 10 milions el fons d’ajuda per al Tribunal de Comptes

  • L’Executiu pressiona la Moncloa per la bilateral: «No hi ha demores»

  • Crea el ‘sanedrí’ gestor dels fons europeus

El Govern nodreix amb 10 milions el fons d’ajuda per al Tribunal de Comptes

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat aquest dimarts el traspàs de fons de diverses conselleries, que no ha concretat encara, cap al fons de riscos de l’Institut Català de Finances (ICF) i que ha de fer-se servir per socórrer els 34 encausats pel Tribunal de Comptes, als quals s’exigeix una fiança global de 5,4 milions. Segons el Govern català, alguns dels afectats ja s’han posat en contacte amb l’administració per beneficiar-se del contraaval que facilitaria l’ICF i per al qual, encara, no s’ha trobat una entitat bancària amb la qual operar.

L’Executiu també ha exigit a l’Executiu de Pedro Sánchez que no dilati la celebració de la comissió bilateral Estat-Generalitat emparant-se amb la renovació del gabinet del socialista i l’aterratge d’un nou equip al Ministeri de Política Territorial. Per l’Executiu, en veu de la seva portaveu, Patrícia Plaja, «els compromisos estan per complir-los», i ha assenyalat que, com ha publicat aquest diari, el rellevat ministre Miquel Iceta i la consellera Laura Vilagrà ja havien començat a negociar l’ordre del dia del conclave.

Fons europeus

Notícies relacionades

La reunió setmanal de Govern ha servit, així mateix, per crear la comissió interdepartamental que gestionarà els recursos derivats dels fons europeus Next Generation. La clau d’aquesta caixa va ser un dels cavalls de batalla en la negociació per al pacte de Govern entre ERC i Junts per Catalunya i es va resoldre amb la creació d’un ‘sanedrí’, presidit per Pere Aragonès, i que compta amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, com a vicepresident. La missió d’aquesta comissió és la de seleccionar, ordenar i seguir els projectes sufragats amb aquests fons. El Govern calcula que seran 3.200 milions, i que ja n’han arribat 700.

En la mateixa línia de recuperació econòmica després de la crisi pandèmica, el Govern «ha millorat», en paraules de Plaja, la línia de préstecs de l’ICF. Dels 700 milions amb què comptava aquesta línia de crèdit se n’han fet servir ja 400. L’Executiu prioritzarà aquells projectes relacionats amb la sostenibilitat i digitalització i les quantitats oscil·laran entre el mig milió i els dos milions, que s’hauran de retornar en 15 anys.