Després de cinc mesos de baixa

L’alcaldessa de Berga deixa el càrrec per una depressió

La política ha fet una crida contra l’estigma de la salut mental

Va ser el primer càrrec detingut per desobediència per no despenjar l’estelada de l’ajuntament

L’alcaldessa de Berga deixa el càrrec per una depressió

ACN

2
Es llegeix en minuts

Montse Venturós, alcaldessa de Berga des del 2015 per la CUP, ha cessat en el càrrec per depressió. Una decisió que, tal com va assegurar, és «difícil i complexa», però que pren «per responsabilitat col·lectiva». «Em va costar assumir que jo, Montse Venturós, estava malalta i amb baixa mèdica, però encara més assumir el meu diagnòstic: pateixo depressió», va assegurar en una roda de premsa i acompanyada de la seva gent.

Una intervenció pública que, va dir, serà l’última fins a la seva recuperació total, i va aprofitar per fer «una crida contra l’estigma en matèria de salut mental». «En un sistema com el capitalisme més ferotge i putrefacte, aquestes persones se silencien i l’únic que compta és la productivitat i l’individualisme», va afegir.

Cinc mesos de baixa

Feia cinc mesos que Montse Venturós estava de baixa mèdica i, durant tot aquest temps, s’havia especulat molt sobre els motius. Finalment, aquest dimarts, va anunciar que cessa en el seu càrrec al capdavant de l’ajuntament per la malaltia que té: depressió.

Una depressió que l’ha obligat a aturar les responsabilitats polítiques abans de temps. «La meva voluntat era acabar el mandat, però no m’ho prendré com un fracàs perquè, en tot cas, el fracàs és estar malalta o tenir una malaltia, i ara toca assumir-ho per responsabilitat col·lectiva», va afegir.

La veu de la dona, silenciada

Venturós ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida contra l’estigma en matèria de salut mental. «Partim d’un estigma molt arrelat que fa que les persones amb malalties de salut mental siguem vistes com persones dèbils, que no hem sigut valentes, que alguna situació ens ha sobrepassat», va assegurar.

L’alcaldessa també va aprofitar la seva última compareixença per fer «un apunt» sobre el paper de la dona al capdavant de les institucions o de càrrecs de responsabilitat. «El problema és estructural. Cansades de ser sempre qüestionades, ens hem de justificar constantment, les nostres veus són silenciades davant la dels nostres companys, i de veure que les actituds no serien les mateixes si al capdavant hi hagués una figura masculina. I això, senyors, cansa fins a l’extenuació en ple segle XXI», va afegir.

L’actual alcalde en funcions, Ivan Sánchez, la substituirà i està previst que sigui investit en les pròximes setmanes.

Negar-se a declarar

Venturós va accedir a l’alcaldia de Berga el 2015, després de guanyar les eleccions municipals contra tot pronòstic i destronar anys de govern convergent. «Han sigut els anys més difícils de la meva vida, però els que més aprenentatge m’han donat», va afegir.

Notícies relacionades

El novembre del 2016 va ser detinguda, a casa seva i de matinada, pels Mossos d’Esquadra per haver-se negat a declarar per no despenjar l’estelada durant els comicis electorals. Va ser el primer càrrec públic detingut per desobediència. El jutjat la va condemnar a una inhabilitació de sis mesos i a pagar una multa.

Després de la inhabilitació, el 2019, es va tornar a presentar a les eleccions i va guanyar pràcticament per majoria absoluta.