Primer escull

Podem exigeix al PSOE incloure la reforma fiscal en els Pressupostos

  • Els morats volen introduir ja l’impost de societats mínim del 15%

Podem exigeix al PSOE incloure la reforma fiscal en els Pressupostos

Dani Gago / Podemos

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i Unides Podem han trobat la primera pedra en el seu camí per negociar els Pressupostos Generals de l’Estat. La reforma fiscal s’ha alçat com el primer obstacle que els socis del Govern de coalició hauran d’esquivar per consensuar els comptes públics de l’any vinent. Els morats han exigit als seus companys en l’Executiu que compleixin l’acord de coalició i es treballi en un nou sistema impositiu. En concret, demanen aplicar un impost de societats mínim del 15%, com va acordar el G-7.

La portaveu de Podem, Isa Serra, ha assegurat que cal «continuar complint l’acord de Govern» que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el desembre del 2019 i, sobretot, en una «qüestió fonamental» com és la fiscalitat. La dirigent dels morats ha remarcat que «no hi ha justícia social si no hi ha justícia fiscal». En aquest sentit, ha recalcat que la «pressió fiscal es carrega sobre treballadors, petites empreses i els autònoms» mentrestant «les grans empreses aconsegueixen escapar-se’n».

Notícies relacionades

No obstant, el mateix Sánchez va descartar aquesta possibilitat la setmana passada. «No obrirem en els Pressupostos del 2022 una revisió del model fiscal, que està pendent, però no per a l’any vinent», va sentenciar el president del Govern divendres passat en una roda de premsa. El cap de l’Executiu, que va avisar que presentarà el projecte de Pressupostos «en temps i forma», va apuntar que els nous comptes consolidaran la recuperació econòmica, a enfortir el ritme de creació d’ocupació al nostre país, especialment entre la població jove i faran que la recuperació sigui com més justa millor».

El firmat

Tot i així, Serra ha comminat Sánchez a complir l’acord de coalició. En concret, el document que van rubricar el president i l’exvicepresident [Aquí en PDF] detalla el compromís de reformar l’impost de societats «garantint una tributació mínima del 15% de les grans corporacions» i millores fiscals perquè les PIME que facturen menys d’un milió d’euros «passin de tributar d’un tipus de gravamen del 25% al 23%». A més, es recull la promesa d’estudiar «la fiscalitat de les grans fortunes amb la finalitat que contribueixin a un sistema fiscal més just i progressiu». La portaveu de Podem ha posat èmfasi en l’acord de marcar un impost de societats mínim del 15%: «Nosaltres pensem que aquest consens ha de portar-se al nostre país. No pot ser una excepció i no pot quedar-se enrere».