Amb el vot de qualitat del president

El TC declara inconstitucional el nomenament de Rosa María Mateo a RTVE

  • L’alt tribunal declara que el decret llei vulnera el dret fonamental a la participació ciutadana a través dels mitjans de comunicació

El TC declara inconstitucional el nomenament de Rosa María Mateo a RTVE

Europa Press / E. Parra

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Constitucional ha declarat contrari a la Constitució el decret llei pel qual el Govern va nomenar Rosa María Mateo presidenta provisional de RTVE, al vulnerar el dret fonamental a la participació ciutadana a través dels mitjans de comunicació, segons informa Efe.

La decisió del Constitucional no té efectes pràctics perquè ja hi ha un nou consell de RTVE.

El vot de qualitat del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, ha propiciat l’aprovació d’aquesta sentència, ja que s’havia produït un empat a cinc entre els magistrats de l’alt tribunal.

Contra la resolució han presentat vots particulars cinc magistrats que no comparteixen que s’hagi vulnerat cap dret.

Recurs del PP

La sentència acorda la inconstitucionalitat del decret llei pel qual es va nomenar el consell d’administració de RTVE i dona la raó així al Partit Popular, que va recórrer el nomenament.

El juliol del 2018, el PP va presentar dos recursos davant el Constitucional, firmats per més de cinquanta diputats el primer i cinquanta senadors el segon, contra el decret amb què el Govern va emprendre la renovació temporal i urgent de RTVE.

Els populars consideraven que el decret, que va culminar amb el nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única provisional de RTVE, va ser un «cop a la democràcia» i una «aberració jurídica contra la separació de poders».

No era una «necessitat urgent»

En els seus recursos, al·legaven que el decret no aborda «cap mesura d’extraordinària i urgent necessitat» i consideraven que s’immiscia en la «regulació interna» del funcionament del Congrés i el Senat per seleccionar els membres del comitè d’experts que ha d’avaluar els candidats del concurs públic per al futur Consell d’Administració de RTVE.

Notícies relacionades

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat en el seu compte de Twitter que es tracta d’una «nova clatellada» al president del Govern, Pedro Sánchez, «pels seus abusos a les institucions de tothom atacant la seva imparcialitat».

«El recurs de @populares ha demostrat que va fer servir RTVE en el seu benefici nomenant presidenta Rosa María Mateo per decret per controlar l’ens», ha assenyalat.