¿Què és el Consell d’Europa i per a què serveix?

  • El Consell d’Europa reclama a Espanya que posi fi al procés d’extradició de Puigdemont

Members of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe take part in a debate on the functioning of democratic institutions in Turkey, in Strasbourg

Members of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe take part in a debate on the functioning of democratic institutions in Turkey, in Strasbourg / VINCENT KESSLER (OPZ)

1
Es llegeix en minuts

El Consell d’Europa és una organització intergovernamental de la qual formen part 47 Estats europeus. Espanya es va convertir en el dinovè membre el 24 de novembre del 1977.

¿Quan es va fundar?

Va ser fundada pel Tractat de Londres del 5 de maig del 1949 que estableix que la seva finalitat és estrènyer la unitat dels seus membres per «salvaguardar i promoure els ideals i els principis que constitueixen el seu patrimoni comú i afavorir el seu progrés econòmic i social»

¿Quins són els seus principis?

Els seus ideals i principis estan fonamentats en els Drets Humans, la Democràcia i l’Estat de dret, que són l’eix principal de la feina de l’Organització. La cimera de caps d’Estat i de Govern de Varsòvia va reforçar el 2005 aquesta orientació per a l’activitat del Consell d’Europa.

¿En què consisteixen les seves feines?

L’Estatut de Londres concreta la seva forma de treball a partir de l’examen dels assumptes d’interès comú, la conclusió d’acords i l’adopció d’una acció conjunta en els camps econòmic, social, cultural, científic, jurídic i administratiu, així com la salvaguarda i l’efectivitat més gran dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Entre les seves responsabilitats destaca la de supervisar l’execució de les sentències del Tribunal de Drets Humans.

L’organització ha impulsat la cooperació intergovernamental, nombrosos tractats internacionals i un conjunt de mecanismes per a la supervisió i assistència per al respecte dels Drets Humans, la Democràcia i l’Estat de Dret.

¿Com s’organitzen?

El Consell d’Europa està dirigit per un Comitè de Ministres que es reuneix periòdicament o bé a partir de trobades entre delegats de ministres, o bé amb els ministres titulars.

L’Assemblea Parlamentària, formada per diputats i senadors dels Estats membres, es reuneix en plens on emeten recomanacions i preguntes al Comitè de Ministres. A més, els presidents de l’Assemblea i del Comitè de Ministres compareixen periòdicament per informar de la seva activitat.

Notícies relacionades

L’organització també compta amb un Congrés de Poders Locals i Regionals i una conferència d’ONGs, que es dedica a coordinar les iniciatives de la societat civil.

 Finalment, el Secretari General del Consell d’Europa representa el Comitè de Ministres en matèria de representació exterior.