Reunió del Cercle d’Economia

Casado diu que els indults portaran «frustració» i que Sánchez els utilitza per conservar el poder

El líder del PP diu que vol diàleg, però «sense cessions»

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pablo Casado ha confirmat a Barcelona la rotunda oposició del Partit Popular que s’indultin els presos independentistes. Segons l’opinió del president del PP, els indults només portaran «frustració», i a més Pedro Sánchez només recorre a aquesta mesura de gràcia per «mantenir-se en el poder».

El líder del PP ha participat en la segona jornada de la reunió del Cercle d’Economia. Des del principi se l’ha requerit per l’assumpte polític del moment. El vicepresident de l’entitat, Jordi Gual, ha insistit quan presentava Casado que el Cercle està a favor dels indults i que no són «concessions vergonyoses» sinó «l’inici d’un diàleg, del qual en algun moment poden sortir solucions que encarrilin el conflicte».

El president del PP, que la setmana passada es va manifestar a la plaça de Colón contra els indults, també ha sigut clar. «Jo estimo Catalunya, mai li faré res en contra. Vull que Catalunya recuperi la prosperitat. Vull que no hi hagi més confrontació al carrer, però no fent cessions, que només portaran frustració. I dins de la llei, perquè no hi ha democràcia sense llei», ha dit.

Per resumir la posició dels populars, Casado ha dit que Catalunya «no té un problema de democràcia, sinó de compliment de la llei», i que, si es parla de convivència i concòrdia per justificar els indults, «la sublimació de la concòrdia va ser la Constitució», que, ha recordat, va tenir «dos pares catalans».

També ha remarcat que els líders independentistes empresonats no han mostrat «penediment» i «amenacen amb la reincidència». I s’ha preguntat si els indults «no generaran més frustració en el futur». «Si una persona no els demana, i diu que només són l’inici per reclamar l’amnistia i l’autodeterminació... Aquests esforços inútils acaben en melancolia», ha afirmat, evocant José Ortega y Gasset.

L’hemeroteca de Sánchez

Notícies relacionades

A més, ha posat en dubte que el president del Govern faci els indults per «convicció». Casado creu que Sánchez actua mogut per una «estratègia per mantenir-se més temps en el poder». «No és un judici de valor, és simple hemeroteca. Fa dos anys, de forma solemne, deia al contrari. Deien que calia agreujar el delicte de sedició, que calia acabar amb l’adoctrinament a les escoles i complir fins a l’últim dia de la sentència. Hauríem de preguntar-nos per què han canviat d’opinió», ha dit el líder del PP.

Després de criticar la defensa del dret a decidir –s’ha preguntat, entre altres coses, qui podria votar en un referèndum, si Barcelona podria separar-se de Catalunya o per a què serviria que hi hagués més autogovern–, ha dit que el projecte del PP és que «la convivència a Catalunya vengui del diàleg entre tots». I que ell no ha canviat: «Jo continuo demanant llibertat i legalitat sense ira, intentant construir una Catalunya per a tothom».